2017-2019 AVM Araştırmalarının sonuçları açıklandı…

2017-2019 AVM Araştırmalarının sonuçları açıklandı…

Duman İnşaat

Türkiye ‘nin en büyük araştırma değerleme şirketlerinin işbirliği ile Türkiye genelinde gerçekleştirilmiş olan avm sektör araştırması, hem yatırımcılar hem de perakendeciler için farklı bakış açıları sağlayacak onlar için bir referans olacak sonuçlar elde edildi.

Rapor sonuçlarına göre avm sektörünün çetin bir rekabette olması ve avm üretirken ekonomik bir azalma yaşanmaması için avmnin doğru yerde ve doğru büyüklükte yapılması büyük önem arz ediyor. Pazarın ihtiyaçlarının arz ile denk olması gerekiyor. Eğer arz ve talep denk olmazsa doymamış görünen pazar doygun olarak görülerek yatırımcıyı zarara sokabilmektedir.

Yatırımcılar her yıl büyük planlarla yola çıkarak yeni açılışlar bildirip bunların 2016 da %27 si, 2017 de ise %47 si gerçekleşmiştir.

Ancak sonuçlara bakıldığında avm sektöründe bir büyüme görülüyor. Yeni nesil avmler son dönemlerde ciddi talep gördüğünü belirtmek gerekir. Yeni nesil avm demek artık sadece eğlence değil yeme-içme de çeşitlilik, karma markalar, fiyat çeşitliliği, çocuklar için alan ile avm desteklenmesi gerekiyor. Bir başka noktaya değinirsek insanlar avm tercihlerinde mesafeyi ciddi bir belirleyici etken olarak gösteriyor. Bu sonuçlar doğrultusunda avm sektörünün rekabetinin tırmandığı zirve her yeni açılan avm ile beraber daha da çetin bir hal alıyor. Bu yüzden belirleyici bir eleme yapılırsa kimlik sahibi, doğru konsept, yeni nesillere uyum sağlayan, doğru yönetilen avmler bu savaştan sağ çıkabilecek diyebiliriz.

Cirosal olarak çok hızlı büyüyen avm sektörü 2016 da 104 milyar tl ile, 2017 de %15 büyüyerek 119 milyar tl ye ulaştı. Öngörülere göre 2018 de%15,3-2019 da %9,4 ile 150,4 milyara ulaşması bekleniyor. Bu istikrarlı cirosal büyümenin en büyük etkeni yeni nesil avmler olduğu görülüyor.

Yine rakamlara bakıldığında 2006-2016 yılları arası kiralanabilir alan 10 yılda 3 kat arttı. Bu alanın %38 İstanbul ‘da ve Ankara, Bursa, İzmir ‘de ardından gelen iller arasında. İzmir ‘de kiralanabilir alan 577 bin m2 ile 4. Sırada yer alıyor.

2016 raporuna göre 62 ilde avm bulunuyor. 2019 da iki il daha eklenmesi planlanarak toplamda 17 şehirde avm olmayacağı ileri sürülüyor.

Raporda her şehir detaylı analiz edilerek sonuçları ortaya çıkarıyor. Avm ye ihtiyaç duyulan illerde çok sayıda avm açmak yerine doğru lokasyon ve doğru konseptle hareket etmenin verimlilik ve karlılık açısından avantajlı olacağı yönünde hem fikirler.

Duman inşaat hayalinizi güvenilir temeller üzerine inşa eder

Duman inşaat konut projeleri hakkında detaylı bilgi için bize ulaşabilir yada satış ofislerimizle irtibata geçebilirsiniz