Kira fiyatları İstanbul'dan İstanbul’a göçü başlattı!

Kira fiyatları İstanbul'dan İstanbul’a göçü başlattı!

Duman İnşaat

 

Kira fiyatları açısından Türkiye'nin en pahalı şehirlerinden biri olan İstanbul'da ilçeden ilçeye göç başladı. Ocak ayında 2 bin lira olan kira şimdi 20 bin liraya yükseldi.

 

İstanbul'un kendi içinde göz hareketliliğ son zamanlarda artmaya başladı. İnsanlar çeşitli sebeplerden dolayı göç etme kararı veriyor. İstanbul'da yaşanan taşınma hareketliliğinin 3 ana sebebi bulunuyor. Ev sahibi-kiracı anlaşmazlığı, yükselen kiralar ve kentsel dönüşüm...

 

KİRACILAR ZAMLARA YENİK DÜŞTÜ

Sputniknews'de yer alan habere göre; artan enflasyon beraberinde kira fiyatlarının artmasına neden olmuştu. Hükümet önlem olarak % 25 zam sınırı koysa da işleyişte bu karar her yerde geçerli olmadı. Özellikle İstanbul'da kira zamları devam ederken daha ucuz bir yere taşınmak isteyenler nakliyecilere fazladan mesai yaptırdı.

 

Son yılların en büyük sorunu olan yüksek enflasyon tüketicilerin hayatını olumsuz anlamda etkilemeye devam ediyor. Kiralarını ödeyemeyenler çareyi ya bir tanıdıklarının yanına gitmekte ya da daha küçük bir yere taşınmakta buluyor.

 

 

GÖÇLERİN EN BÜYÜK SEBEBİ KİRA ARTIŞLARI

İstanbul Kalkınma Planı Ajansına göre kiralar 1 yılda % 75 arttı. Ocak ayında 2 bin lira olan bir daire Aralık ayına geldiğinde 20 bin lirayı gördü.

 

İSTANBUL'DA KİRA FİYATLARI NE OLDU?

Kasım 2023 verilerine göre İstanbul’da son bir yıl içerisinde kira fiyatları % 75,56, konut satış fiyatları % 84,14 oranında artış gösterdi. Metrekare fiyatları baz alındığında ise satılık fiyatı % 82,54, kiralık fiyatı ise % 84,33 arttı.

 

Pandeminin etkisi ile beraber kira fiyatları 2020 ile 2022 arasında tüm ülkelerde artış gösterdi. Fakat dünya genelinde kiralar 1,6, İstanbul’da 5,2 kat arttı. Yeni kiralama fiyatları Türkiye’de yıllık % 159,3 artarken İstanbul’da yüzde 145,6 arttı.

Duman inşaat hayalinizi güvenilir temeller üzerine inşa eder

Duman inşaat konut projeleri hakkında detaylı bilgi için bize ulaşabilir yada satış ofislerimizle irtibata geçebilirsiniz