İMAR BARIŞINDA SON DURUM

İMAR BARIŞINDA SON DURUM

Duman İnşaat

TBMM genel kurulunda 8 Mayıs Salı gününden itibaren, imar barışını da kapsayan torba yasası görüşülmeye başlandı. Bakanlar Kurulu ‘nda çıkan karar göre imarsız yapılar artık kayıt altına alınması söz konusu. Ruhsata ve eklerine ayrıca imar mevzuatına aykırı olan yapılara afet risklerine hazırlık kapsamı adı altında kayıt altına alınması amaçlanmıştır. 31 Aralık 2017 öncesi inşa edilen yapılar için tüm binalar şehir, kat büyüklüğü, metrekare gibi herhangi bir koşula bakılmaksızın kapsam içinde olup Yapı Kayıt Belgesi verilmesi amaçlanıyor. Yapı Kayıt Belgesi verilmiş yapılarla ilgili alınmış bir yıkım kararı veya idari para cezası var ise iptal olabilecek.

Yapı Kayıt Belgesi için yapı kayıt sistemine, yapı sahibinin beyanına göre kaydedilecek. Verilen Yapı Kayıt Belgesi, yapının tekrar inşasına veya kentsel dönüşüm uygulamasına kadar geçerli olacak. İmarsız, kaçak yapılan yapılara normal bir tapu değil bir kayıt belgesi verileceğini önemle vurgulandı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, imar barışına ilişkin, Türkiye ‘de ne kadar aykırılık varsa tespit ettiklerini ve 10 farklı kalemde sorun yazdıklarını ifade ederek, sadece iki tanesi mülkiyet kaynaklı diğerlerinin ise imar kaynaklı olduğunu bildirdi. Zamanında ruhsat alamamış ya da ruhsat almış iskân alamamış, bir şekilde ihtiyaç doğmuş durumlarda sadece konutlar değil iş yerleri ve fabrikalar içinde geçerli olduğunu anlattı.

Bu şekilde mülkiyet sorunu sebebiyle arsa, arazi görünen yapıların, resmi olarak doğalgaz ve su bağlatma yapamaması gibi sıkıntıların aşılması hedefleniyor. Büyükşehirler başta olmak üzere yapılmış ve kullanım için ruhsat ve imar izni alamamış tahminen 12-13 milyon civarında konut bulunuyor. İmar barışı bu yapıların hepsini kapsıyor. Kayıt bedeli olarak her bina ve yapıya göre değişiklik gösterecek. İmar barışının çalışması gündeme gelir gelmez kaçak inşaat yapanlar bu barıştan faydalanamayacaktır.

İstanbul tarihi yarımada içerisindeki bir bölüm ve Boğaziçi sahil şeridi bu kapsamın dışında kalacağı uygun görüldü.

Duman inşaat hayalinizi güvenilir temeller üzerine inşa eder

Duman inşaat konut projeleri hakkında detaylı bilgi için bize ulaşabilir yada satış ofislerimizle irtibata geçebilirsiniz