BU TARİHLERE DİKKAT!

BU TARİHLERE DİKKAT!

Duman İnşaat


İstanbul Tüketici Mahkemesi, müşterisini KDV indiriminden yararlandırmayan inşaat şirketini haksız buldu. Müşteri fazladan yüzde 10 luk KDV ödedi. İnşaat şirketi fazladadn alınan yüzde 10 luk KDV için yüzde yirmi icra inkar tazminatı ödemesine karar verildi.
Bir tüketici istanbul da bir konut prıjesinden ev almaya karar verdi ve 1+1 daire için fiyat ve ödeme planı için taraflar anlaştı. 2 Ağustos 2013 yılında noter huzurunda sözleşmeler imzalandı. 8 Eylül 2016 Resmi Gazete 'de yer alan karara göre Bakanlar Kurulu tarafından konut sektörüne canlılık vermek adına 150 metrekareye kadar olan konutlarda KDV oranı yüzde 18 'den 8 'e düşürülmüştü. Müşteri, firmanın kendisinden yüzde 18 KDV aldığını belirten evraklarla birlikte itiraz etti. Müşteri, söz konusu miktar üzerinden şirkete karşı icra takibi başlatırken, şirket takibe itiraz edip, takip işlemini durdurdu.
Bu defa müşteri 8. Tüketici Mahkemesi'ne gitti. İtirazın iptali ve takibin devamına karar verildi. Mahkeme Bilirkişi Raporu talep etti. Raporda müşterinin 21 590 tl fazladan ödeme yaptığı ve parayı geri talep etme hakkı olduğu belirtildi. Mahkeme kararı ile söz konusu tutarın yasal faizi ile geri ödenmesine ek olarak şirketin yüzde 20 'de icra inkar tazminatı ödemesiyle sonuçlandı.
Müşterinin dikkati ile anlaşılan bu durum için avukatlar bazı açıklamalar ve tavsiyelerde bulundu. Gayrimenkul Hukuku Uzmanı Av. Resul Özmen, konuya ilişkin değerlendirmesinde şu ifadeleri kullandı: "Yüzde 8 oranında alması gereken vergiyi yüzde 18 oranında mevzuata aykırı olarak alan inşaat şirketi yüzde 10 oranında haksız menfaat temin etmiş oluyor. Bu yönüyle mahkeme kararı yerinde. Şirket kötü niyetli olduğundan ve alacak likit olduğundan itirazın iptalinde verilen inkar tazminatı da hem oran olarak hem karar olarak doğru. Benzer durumu yaşayan çok sayıda tüketicinin olması muhtemel." Benzer bir KDV indirimi bu yıl da yapıldı. Taşınmazları, 5 Mayıs – 31 Ekim tarihleri arasında teslim edilen kişilerin konutları için de yüzde 18 yerine yüzde 8 KDV uygulanıyor. Tüketiciler, Gayrimenkul Satış Vaadi Sözleşmesinde yer alan, KDV hariç satış bedeli ile, faturalarında yer alan birim fiyatı karşılaştırarak, fazladan KDV ödeyip ödemediklerini görebilirler. Müşterilerin sözleşme ve faturalarını kontrol etmelerinde fayda var.

Duman inşaat hayalinizi güvenilir temeller üzerine inşa eder

Duman inşaat konut projeleri hakkında detaylı bilgi için bize ulaşabilir yada satış ofislerimizle irtibata geçebilirsiniz