DÜŞMÜYOR, DÜŞMÜYOR…

DÜŞMÜYOR, DÜŞMÜYOR…

Duman İnşaat

İnşaat sektörü ekonomik büyümenin lokomotifidir. Ancak hem üretici hem alıcı bankaların faiz oranlarından şikâyetçiler.

Konut kredisi faizleri son 9 senenin zirvesine ulaştı. Mart sonu ile güncellenen kredi oranları %1,23 ü buldu. Rakamsal olarak belirtmek gerekirse 120 ay vadeli 100 bin TL ile çekilen bir konut kredisinde %1,23 ile ödenecek faiz tutarı 26 bin 280 TL olarak büyük bir yük oluyor. Bu rakam kredinin maliyetinde %16 artış sağlamasına neden oldu.

Konut kredisi faiz oranları aslında 2014 ‘te Rus uçağının düşmesiyle başlayarak, Türkiye ‘nin jeopolitik geriliminin artması, 15 Temmuz darbe girişimi ve fed in faiz artırımları etkisi ile her geçen gün daha da zirveye tırmandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ‘ın çağrısı ile faizlerde indirim yapıldı ve Mart 2017 de %0.92 ye kadar ciddi bir gerileme oldu. Bu düşüş çok uzun sürmedi ve yine 1 in üzerine çıktı. T.C. Merkez Bankası ‘nın enflasyon ile mücadelesi sebebiyle sıkı para politikasında süreklilik devam ettirildi. Aynı zamanda gelişmiş ülke merkez bankaları da sıkı para politikası uyguladı. Hem merkez bankalarının duruşu hem mevduat faizlerindeki artış başta konut kredisi olmak üzere tüm kredi faizleri yükseldi.

Ağustos 2008 ‘den, Mart 2018 ‘e kadar en yüksek faiz oranı ile mart sonu görüldü. Yıllık konut kredi faiz oranı %14,79 oldu. Geçen yılın mart ayında bu rakam %11,06 civarında bulunuyordu. Mart sonunda bankaların toplam kredi stokları yükseltilerek 2,2 trilyon liraya ulaştı. Bu rakamın %8,7 sini konut kredisi oluşturuyor. Geçen yılın mart ayında bu rakam %9,3 olarak belirtilmişti. Bu durum pek çok kredi başvurusunun bankalar tarafından farklı sebepler sunularak ret edilmesine neden olmaktadır.

Birçok inşaat firması temsilcileri, konut kredisi faizlerinin %1 in altına düşmemesi durumunda konut sektörünün olumsuz etkileneceğini, konut satışlarında ciddi bir yavaşlama olacağını belirtti.

Duman inşaat hayalinizi güvenilir temeller üzerine inşa eder

Duman inşaat konut projeleri hakkında detaylı bilgi için bize ulaşabilir yada satış ofislerimizle irtibata geçebilirsiniz