AVRUPA TÜRK MALI İNŞAAT MALZEMELRİNE GÜVENİYOR.

AVRUPA TÜRK MALI İNŞAAT MALZEMELRİNE GÜVENİYOR.

Duman İnşaat

Ülkemizde inşaat sektörünün daralmasının etkisiyle, inşaat malzemeleri sanayisi geçen yıl olduğu gibi bu yıl  da ihracat atağına devam ediyor. İnşaat malzemeleri sanayisi sektör olarak , 2018 yılının sonu itibariyle otomotiv ve tekstil sektöründen sonra en yüksek ihracat yapan üçüncü sektör oldu.
Konuyla ilgili Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ferdi Erdoğan, bu zamana kadar inşaat malzemeleri sanayisinin ihracatında maksimum 23 milyar seviyelerinde olduğunu hatırlattı ve “Ancak bu oran 15 milyar dolarlara inmişti. Şimdi yeniden 23 milyar dolara doğru gidiyoruz. Ve bunu çok daha ileriye taşımaya kararlıyız” ifadelerini kullandı. Ulaştırma ve Altyapı bakanlığı verilerine göre Türkiye kara ve demir yollarında toplam 950 milyon ton yük taşıyor ve bunun 250 milyon tonu inşaat malzemeleri, 200 milyon tonu ise bu malzemeleri üretmek için kullanılan maden ve taşlar oluşturuyor. Türkiye tonaj olarak ihraacatta elde ettiği 120-130 milyon ton rakamın 40 milyon tonunu inşaat malzemeleri oluşturuyor.
İhracat malzemesi sanayisinin geçen yılın başındaki ihracat atağında türkiye ye oldukça yüksek katma değer sağladı. Ferdi Erdoğan; “Ağırlıklı taşa-toprağa dayalı, kendi maden yataklarımızdan elde edilen madenlerin işlendiği bir sektörden bahsediyoruz. Otomotiv de dahil olmak üzere, ülkemize en yüksek katma değeri biz sağlıyoruz. Dış pazarda ‘Türk Malı’ inşaat malzemelerine çok güveniliyor. ‘Batı’nın standartlarıyla üretip ‘Doğu’nun fiyatlarıyla rekabet ediyoruz. Küresel Rekabet Endeksi’nde yer alan 140 ülkenin 115’ine ihracat gerçekleştiriyoruz. Mümkün olduğu kadar ihracatın arttığı ithalatın azaldığı bir dengeyi kurmaya çalışmalıyız” diye konuştu.
İnşaat sektörünün iç pazarda toparlanmasının gecikmesi sebebiyle, inşaat malzemeleri sanayisi ihracata ağırlık vermeye devam etti. Türkiye İMSAD İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi Mayıs ayı sonuçlarına göre, ihracat alanında tüm zamanların rekorları kırıldı. Tam rakam olarak ise geçtiğimiz Mayıs ayında 2.1 milyar dolar eşiği aşıldı. İhracatta miktar olarak 5.39 milyon tona ulaşıldı. bu rakamın içerisinde 2.4 milyon ton çimento, blok mermer ve işlenmiş taşlar toplam 823 bin ton, seramik 219 bin ton ihraç edildi. İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri Yapı Malzemeleri Komitesi Başkanı Serdar Urfalılar, bu yılın hedefinin 23 milyar dolar olduğunu belirtti. Urfalılar, “2018 ikinci yarıdan itibaren ciddi ivme yakaladık. 2018’de ihracattaki lider ilk 10 ülke arasında dünya yapı malzemesi ihracatında yüzde 8 artış varken, Türkiye % 17 artış gösterdi ve en büyük sıçramayı yaptı” açıklamasında bulundu.
Avrupa’da ürünlerin kalitesini de kanıtladıklarını söyleyen Urfalılar, “Artık kalitemizle ihracat yapıyoruz. Sanıldığı gibi ucuz değil, artan değerlerde ihracat yapıyoruz” şeklinde konuştu.

Duman inşaat hayalinizi güvenilir temeller üzerine inşa eder

Duman inşaat konut projeleri hakkında detaylı bilgi için bize ulaşabilir yada satış ofislerimizle irtibata geçebilirsiniz