TÜRKİYE ‘NİN MEGA PROJELERİ

TÜRKİYE ‘NİN MEGA PROJELERİ

Duman İnşaat

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ‘nin yeniden yapılandırılması ile birlikte gündem dikkatini mega projelere çevirdi. İstanbul Yeni Havalimanı, Kanal İstanbul, Üç Katlı Büyük İstanbul Tüneli, Kuzey Marmara Otoyolu gibi pek çok proje sureci yeni dönemde ivme kazanacak.

29 Ekim’de hizmete açılacak olan İstanbul Yeni Havalimanı bu projelerden ilki olacak. Bu havalimanı için; günlük 3.500 uçağın iniş-kalkış yapması, 100 bin metrekarelik yaşam alanı, 25 bin araçlık otopark, 42 km lik bagaj sistemi, 143 yolcu köprüsü, 73 milyar liralık ekonomik katkı, 225 bin kişiye istihdam, 5,5 milyon tonluk kargo kapasitesi ve 62 km lik güvenlik çemberi planlandı. Bu proje sayesinde Türkiye Batı Avrupa- Uzakdoğu bölgesinde önemli bir transfer merkezi haline gelecek. Neredeyse 10,2 milyar avroluk yatırım ve kdv dahil 22,2 milyar avro bedelinde inşa ediliyor. Bu dev projenin tüm aşamaları tamamlandığında 150 milyona kadar yolcu kapasitesi sağlayacak.

Bir başka mega proje olan Üç Katlı Büyük İstanbul Tüneli Projesi. Dünyadaki ilk 3 katlı tünel özelliğindeki bu proje, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü aksının ihtiyacı olan metro tüneli ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü aksının ihtiyacı olan karayolu tüneli birleştirilerek tek bir tünelle geçiş yapılması planlanmaktadır. 9 farklı raylı sistemi barındıran proje tamamlandığında günde 6,5 milyon kişinin geçiş yapması planlanıyor.

Bir diğer proje olan ve kamuoyunun “çılgın proje” olarak nitelendirdiği Kanal İstanbul Projesi. Amacı İstanbul ‘un Avrupa yakasında Karadeniz ve Marmara Denizini birbirine bağlaması. Yaklaşık 45 km olan proje bölgesinin ekonomik sosyal kentsel yapısını etkileyecek büyüklükte olacak. Danışmanlık hizmeti ve etüt projelere göre güzergâh Küçükçekmece-Sazlıdere-Durusu koridoru olarak belirlendi. Projenin, inşaat evresi 5 yıl sürmesi, ekonomik ömrü ise 100 yıl olması bekleniyor.

Kuzey Marmara Otoyolu Projesi de dev projeler arasında. Yeni dönemde bu projeye oldukça ağırlık verileceği açıklandı. Kınalı-Odayeri Kesimi Projesi ile 80 km uzunluğunda ve yaklaşık bir milyar 198 milyon dolar maliyetli bir proje. İstanbul yeni havalimanına hizmet verecek olan kesimi, havalimanı açılmadan devreye girecek. Geri kalanı ise 2019 da hizmete açılacak.

Son proje olan Halkalı-Kapıkule Hızlı Tren Projesi. 230 km uzunluğunda ve 3,2 milyar lira bedelindeki hattın ihalesine bu yıl sonunda çıkılacak ve proje 2022 de tamamlanması öngörülüyor. Gebze-Sabiha Gökçen Havalimanı-Yavuz Sultan Selim Köprüsü-İstanbul Yeni Havalimanı-Halkalı Yeni Demiryolu güzergahındaki çalışmalar ise 124 kilometrelik alanda yapılacak. Maliyeti 9 milyar lirayı bulacak projenin ihalesinin bu yıl yapılması ve hattın 2023'te tamamlanması planlanıyor.

Duman inşaat hayalinizi güvenilir temeller üzerine inşa eder

Duman inşaat konut projeleri hakkında detaylı bilgi için bize ulaşabilir yada satış ofislerimizle irtibata geçebilirsiniz