GÜNLÜK DEĞİL SAATLİK...

GÜNLÜK DEĞİL SAATLİK...

Duman İnşaat

Bir dönem günlük kiralanan evler oldukça gündemdeydi, şimdi ise saatlik kiralamalar ilgi görüyor. Birçok emlak sitesinde saatlik kiralamaları görmek mümkün. İstanbul’dan Ankara’ya, Diyarbakır’dan Kütahya’ya kadar birçok şehirde saatlik kiralama yapılıyor. Birkaç saatlik ev kiralamanın bedeli 40 TL'den başlıyor.

Konutta kısa dönem kiralamanın taşıdığı riskler tartışılmıştı. Günlük kiralama dairelerde yasadışı işler amaçlı kullanılması gündemde olmuştu ve bazı önlemler alınmıştı. 2016 OHAL kapsamında yayınlanan KHK ile bazı önlemler alınmaya çalışılmış fakat sahada tam sonuç alınamamıştı. Kayıt dışı kiralamalarda bir düşüş olmamışken artık saatlik kiralamalarda yaygınlaşmaya başladı.

İlanlarda yazan iletişim numaralarını aradığımızda fiyatlarda iki tarife şekilde haftasonu daha pahalı olacak şekilde fiyatlandırıldığını söylüyorlar. Bazı firmalar kimlik bilgisinin zorunlu olduğunu belirtiyorlar. Bazıları sadece yaş kontrolü yeterli kimlik bilgisine ihtiyaç duymadıklarını belirtiyorlar.

Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (TUROB) Yönetim Kurulu Üyesi Levent Erdoğan bu işi yapanların ticari yükümlülüklerini yerine getirmediğini söylüyor. 2 sene önce yapılan düzenleme ile bu tür yerler kimlik zorunluluğu getirilmişti. Erdoğan, “Caydırıcı olması için bu düzenleme geldi. Kimlik bildirimi olmazsa öne para eczası sonra ruhsat iptali yapılır deniliyor. İyi de bunların ruhsatı zaten yok. Yasal olarak kimlik bilgisi vermesi bu işi yapması için yeterli” dedi. Tüm dünyada kısa dönem kiralama yapıldığı, otelcilerin buna karşı olmadığını belirten Erdoğan, “Ancak bu iş net bir tanımla kontrol altında yapılmalı. Mesela 30 gün 60 gün gibi bir kriter konulabilir. Kısa dönem kiralama yapanlar da ticari faaliyet yapıyorsa ticari faaliyet gerekliliklerini yerine getirmeli. Ruhsatlı olup, vergi öderse elbette bu iş yapılabilir” dedi.

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, günlük kiralama konusunun 5-6 yıldır gündemde olduğunu, kimi önlemler alınsa da hala tam anlamda denetim altına alınamadığını belirtti. Aşa, “Bu tip yerler zaten belediyeden ruhsat alamaz. Belediye konut alanında ve bağımsız birim olan yerlere pansiyon ruhsatı vermez. Bu işi yapanları içinde emlakçıların oranı yüzde 1 bile değil. Vatandaşın biri gidip uygun fiyatla eşyalı 10-20 daire kiralayarak bu işe giriyor. Büyük sitelerde, girişler kartla, şifreyle. Komşu da komşuyu tanımıyor. Tespiti daha da zor” dedi. Piyasada kısa dönem kiralama yapanların en fazla yüzde 10’unun yasal olduğunu belirten Aşa, bu alanda köklü bir düzenlemeye ihtiyaç olduğuna dikkat çekti.

Duman inşaat hayalinizi güvenilir temeller üzerine inşa eder

Duman inşaat konut projeleri hakkında detaylı bilgi için bize ulaşabilir yada satış ofislerimizle irtibata geçebilirsiniz