BİNASININ ALTINDA  FIRIN ve PASTANE OLANLARA ŞOK UYARI

BİNASININ ALTINDA  FIRIN ve PASTANE OLANLARA ŞOK UYARI

Duman İnşaat


    Kahramanmaraş merkezli 11 ili vuran depremlerin ardından uzmanlardan peş peşe gelen uyarıları bir yenisi eklendi. Prof. Dr Ahmet Ercan, altında fırın, pastane ve pizzacı bulunan binalara çok önemli uyarıda bulundu.

Yaşanan asrın deprem felaketinin ardından vatandaş ne yapacağını şaşırmış durumdayken, uzmanlardan da peş peşe önemli uyarılar geliyor. Bunlardan biri de, Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan’dan geldi. Ercan, alt katında fırın, pastane gibi işletmelerin faaliyet gösterdiği binalara dikkat çekerek, fırınların binaların alt katında olmaması gerektiğini söyledi. "Eğer fırın yapılacaksa üst katlarda ev olmamalı” diyen Ercan, fırın sıcaklığının oradaki betonun niteliğini pişiriyor ve değiştirtiğini, sürekli yanan fırının sonradan soğuması halinde ise  bu kez donatılar da paslanma başlayacağını vurguladı.
Büyük deprem felaketinden sonra uzmanlar, binaların giriş bölümlerinde bulunan işletmeler tarafından kolon ve kiriş gibi taşıyıcı sistemlere müdahalelerin binaların çökme riskini artırdığına dikkat çeken uzmanların ardından, Prof. Dr. Ahmet Ercan da, önemli bir ikazda bulundu.
Ercan, bazı apartmanların giriş katlarında yer alan fırın, pastane ve pizzacı gibi işletmelerin yaymış olduğu sıcaklık nedeniyle betonda genleşmeye neden olduğu ve ısı değişimin bina yapısına zarar vermesine dikkat çekti.

Konut olarak yapılması planlanan binaların en alt katından en üstüne kadar hep konut olması gerektiğine dikkat çeken Ercan “Ancak son 50 ve 70 yılda konutlar para kazandırdığı için alt kısımları işyeri yapma eğiliminde. Genellikle alt katlarda hacim artışı nedeniyle duvarlar kaldırılıyor. Bu durum, evlerin altındaki garajlarda bile olabilmekte. eğer binanın giriş katı iş yeri olarak tasarlıyorlanıyorsa en alt katı yani giriş katını yükseltiliyor ve sanki cambazın ayakları üzerinde durur gibi. İşte buna yumuşak kat deniyor ve bu evin dengesini bozarak, binanın yıkılmasına neden oluyor” diye konuştu. Binaların giriş katına yapılan fırınların ise buna bir ek daha bindirdiğini vurgulayan Ercan, “Fırının sıcaklığı betonun niteliğini pişirip, değiştiriyor. Bu nedenle eğer fırın yapılacaksa üst katlarda ev olmamalı. Bu çok sakıncalı" ifadelerini kullandı.

Binaların giriş katındaki Pastane ve pizza dükkanlarına da dikkat çeken Ercan, "Bunlar çok tehlikeli. Eğer bir de beton gözenekliyse sürekli olarak fırın yanıyor ve daha sonra soğursa bu kez donatılar da paslanma başlıyor. Yaşanan bu paslanma sonucunda kemik erir ve yapının yıkılması daha kolaylaşır" ifadelerini kullandı.

 

Duman inşaat hayalinizi güvenilir temeller üzerine inşa eder

Duman inşaat konut projeleri hakkında detaylı bilgi için bize ulaşabilir yada satış ofislerimizle irtibata geçebilirsiniz