EV KİRALARINDA AZAMİ %25 ZAM UYGULAMASI TEMMUZDA BİTİYOR! ŞİMDİ NE OLACAK?

EV KİRALARINDA AZAMİ %25 ZAM UYGULAMASI TEMMUZDA BİTİYOR! ŞİMDİ NE OLACAK?

Duman İnşaat

 

              Türkiye’de bir süredir önü alınamaz bir şekilde yükselen konut fiyatları, hem ev almak isteyen hem de kiraya çıkmak isteyen vatandaşların adeta elini kolunu bağladı. Konut kiralarını dizginlemek amacıyla getirilen kiralara azami %25 zam uygulaması bu yılın temmuz ayında bitiyor. Hem ev sahipleri hem de kiracılar sonrasında ne olacağını merak ediyor.

Konut kiralarında azami  %25 zam uygulaması 2 Temmuz 2023 itibarıyla bitecek. Peki, konut kiralarında zam oranları nasıl belirlenecek? Konuya ilişkin CNN Türk’e açıklama yapan Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, “Eğer yasada yeni bir değişiklik yapılmazsa TÜFE’ye göre yasa, ‘Bir yıllık ortalamasını alacaksın’ diyor. Azami % 25 zam oranı uygulayan konut sahipleri kazançlarından feragat etmiş oldu. Ancak, bu kira geliriyle hayatını idame ettiren konut sahiplerimiz var. Bu konut sahipleri zor durumda kaldı.

Çok sayıda kiracı da konut sahipleriyle uzlaşmaya çalıştı. Zaten bu azami % 25 zam uygulamasını uygulayan çok konut sahibi olmadı. Konut sahibi baktı ki yüksek bedellerde risk var, yani ‘kiracı ödeme yapamaz’ diye. Kiracı da baktı ki ‘Evden çıksam 4-5 katı fazla kira ödeyeceğim’ bir orta yol bulundu” dedi.

Ev sahipleri ve kiracılar artık gözlerini şimdi 2 Temmuz’a çevirdi. Nizamettin Aşa, taraflara uzlaşma önerisinde bulundu. Aşa, “Kendini karşı tarafın yerine koyup o şekilde düşünülmesi gerekiyor. Belli bir noktada uzlaşmayı öneriyoruz” ifadelerini kullandı.

Öte yandan, çalışmak için gittiği kentte, konut kiralamak isteyen genç bir kadın, emlakçı ve ev sahiplerinin 'Bekara ev yok' cevabını alınca Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumuna (TİHEK) başvurdu. TİHEK, emlakçı ve ev sahibi karı-kocanın ayrımcılık yasağı ihlali yaptığına karar vererek bekara ev vermeyen emlakçı ve ev sahiplerini 10'ar bin lira para cezasına çarptırdı.

 

Duman inşaat hayalinizi güvenilir temeller üzerine inşa eder

Duman inşaat konut projeleri hakkında detaylı bilgi için bize ulaşabilir yada satış ofislerimizle irtibata geçebilirsiniz