TEMMUZ AYI KİRA ARTIŞ ORANI

TEMMUZ AYI KİRA ARTIŞ ORANI

Duman İnşaat

Kiracılar gayrimenkul kiralarken, gayrimenkul sahipleri ile yıllık olarak kira sözleşmesi imzalarlar. Yapılan sözleşmede yıllık olarak zam yapılıyor. Yapılacak zammın oranına Borçlar Kanunu kapsamında yer alıyor. Kanunlar doğrultusunda ÜFE oranından daha yüksek bir zam yapılamıyor. Ancak geçen sene enflasyon oranlarının ani yükseliş sebebiyle zam oranlarının hesaplanmasında değişikliğe gidildi.
Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji Bütçe Başkanlığı tarafından hazırlanan Orta Vadeli Ekonomi Programı (2019-2021) geçtiğimiz Eylül ayında açıklandı. Yeni Ekonomi Paketi gereğince kira zamları artık üretici fiyat endeksi oranlarına göre hesaplanamayacak, kira artış oranına dair üst sınır tüketici fiyat endeksi (TÜFE) oranlarına göre belirlenecek. Yapılan değişiklikler sonucunda Türk Borçlar Kanunu 'nun TÜFE 'deki 12 aylık ortalamalara göre değişim oranının esas alınmasına ilişkin hükmü kira sözleşmeleriyle akdedilmiş diğer kira sözleşmelerinin yenilenmesinde uygulanacak.
Enflasyon oranları ise her ay TÜİK tarafından açıklanıyor. TÜİK tarafından Mayıs ayı oranları bugün açıklandı. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) aylık %0.03 arttı. Yurt içi Üretici Fiyat Endeksi aylık % 0.09  arttı. TÜFE'de (2003=100) 2019 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre %0.03 bir önceki yılın Aralık ayına göre %15.72, ve 12 aylık ortalamalara göre %19,88 artış gerçekleşti. Yurt içi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE), 2019 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre %0.09, bir önceki yılın Aralık ayına göre %8.09, bir önceki yılın aynı ayına göre %25.04 ve 12 aylık ortalamalara göre %32,81 artış gösterdi.
Bu duruma göre mal sahipleri kiracısına %19.88  oranında zam yapacak.
Bir örnekle açıklamak gerekirse; mevcut kira bedeli 1000 TL olan bir kiracı %19,88 zam oranıyla 198 TL zam eklenerek yeni kira bedeli 1198 TL olmuştur.

Duman inşaat hayalinizi güvenilir temeller üzerine inşa eder

Duman inşaat konut projeleri hakkında detaylı bilgi için bize ulaşabilir yada satış ofislerimizle irtibata geçebilirsiniz