İNŞAAT MALZEMELERİ SANAYİ ENDEKSİ KASIM RAPORU YAYINLANDI

İNŞAAT MALZEMELERİ SANAYİ ENDEKSİ KASIM RAPORU YAYINLANDI

Duman İnşaat

Türkiye İMSAD (İnşaat malzemesi Sanayicileri Derneği) tarafından düzenli olarak her ay İnşaat Malzemeleri Sanayi Birleşik Endeksi yayınlanıyor ve Kasım ayı sonuçları açıklandı.
Bileşik Endeks’te şu bilgiler yer aldı: "Kasım ayında inşaat malzemeleri sanayisinin faaliyetlerinde gerileme yaşanmasına rağmen güven ve beklentilerde görülen iyileşme Bileşik Endeks’i destekledi. Böylece Ağustos ayından sonra endekste başlayan artış üçüncü ayına girdi ve İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi Kasım ayında da artışına devam etti. Dip seviyelerden toparlanmasını sürdüren İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi Kasım ayında 0,16 puan arttı."
İnşaat malzemeleri sanayisinde faaliyetler Kasım ayında durakladı. Eylül ve Ekim aylarında toparlanma yaşamasının ardından faaliyetlerde gerileme yaşandı. mevcutta olan inşaat işlerinde azalma ve mevsim etkisi sebebiyle azalan faaliyetlerde iç satışlar, üretim ve cirolarda gerilemeye neden oldu. ancak ihracattaki artış devam ediyor.
Faaliyet endeksi Ekim ayına göre Kasım ayında 1 puan düştü. Yurtiçi satışları Kasım ayında düşüş yaşadı, ihracat rakamları ise yavaşlayarak artış gösterdi. Bu sebeple üretitmde azalma yaşandı. Cirolar da aynı doğrultuda hareket etti. Ekonomik şartların iyileşmesi ve mali göstergelerde istikrarın olumlu etkisi sadece 2 ay sürdü. Sektördeki yapısal sorunlar, inşaat malzemesi sanayisini olumsuz etkilemeye devam ederken üzerine mevsimsellik etkisi eklendi.
Güven Endeksi yavaş yavaş toparlanma sürecine girdi ve en dip seviyelerden harekete başladı. Kasım ayında bir önceki aya göre 0,61 artış ile temkinli ve yavaş bir artış sergiliyor. Ancak güven endeksindeki artış oldukça kırılgan. Daha kalıcı olabilmesi için koşulların iyileştirilmesi gerekiyor.
Türkiye ekonomisi, inşaat sektörü ve inşaat malzemeleri sanayisi güvende kasım ayında yurtiçi ve yurtdışı pazarında artışlar gerçekleştirdi. Güven endeksi 'nin tüm alt gruplarında iyileşme belirtileri mevcut ancak iyileşme çok yavaş ve kırılgan ilerlemekte. Hem inşaat sektöründe hem de sektörün kendi içindeki dinamiklerde yaşanan sorunlar güveni olumsuz etkilemekte.
Beklentiler faaliyetlerdeki düşüşe rağmen Kasım ayında ufak bir artış gerçekleşti. Sektördeki mevcut sıkıntılar ve riskler için olumlu bir gelişme olmasa da beklentilerin artış göstermesi sektör için olumlu bir gelişme olarak değerlendirildi. Kasım ayında bir önceki aya göre 0,4 puan artış sağlayan Beklenti Endeksi geçen yılın kasım ayına göre 8,1 puan geride kaldı. Ülke ekonomisine göre beklentiler sınırlı ölçüde arttı. 
Sipariş miktarı olarak değerlendirildiğinde ise; yurtiçi siparişlerinde düşüş yaşanırken, yurtdışı siparişlerinde artış devam etti. Önümüzdeki üç ay için üretim beklentisi ise düştü. Mevsimsellik etkisi ile birlikte sektörün üretimde yavaşlaması bekleniyor.
İnşaat malzemelri sanayisi son bir senede ciddi düşüler yaşadı ancak toparlanma eğlimine girdi. Toparlanma yavaş ve kademeli olarak ilerliyor. Kasım ayında faaliyetlerdeki düşüşe rağmen artan güven ve beklenti endeksi sektörü umutlandırdı.

Duman inşaat hayalinizi güvenilir temeller üzerine inşa eder

Duman inşaat konut projeleri hakkında detaylı bilgi için bize ulaşabilir yada satış ofislerimizle irtibata geçebilirsiniz