UYGUN FİYATLI KONUTLAR MI GELİYOR?

UYGUN FİYATLI KONUTLAR MI GELİYOR?

Duman İnşaat

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ofisleri konuta dönüştürme imkânı sağlarken, sektör temsilcileri henüz ofislerin konuta dönüşümünün başlamadığını belirtti.

Her sene 1,5 milyon yeni konut üretimine ihtiyaç duyulan Türkiye’de, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 18 Ağustos’ta Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinde değişikliğe giderek ticaret konut kullanımlı parsellerde yapılmış ofisleri konuta dönüştürme imkânı sağladı. Sektör temsilcilerine göre uygulamayla henüz konuta dönüş başlamadı fakat, süreçte yasa gereği zorunlu olarak ofis yapılan projeler ile yapım aşamasındakilerde konuta geçiş yaşanacağına dikkat çekiliyor.

Denge Değerleme ’den yapılan açıklamaya göre henüz ofis alanlarını konuta çevirmeyi düşündüğünü ya da uygulamaya geçen herhangi bir proje olmadığı ifade edildi. Fakat süreçte, Batı İstanbul’da Basın Ekspres ve Doğu İstanbul’da Kartal bölgelerinde üretilen ofis projelerinin bu uygulamadan daha yoğun şekilde yararlanma olasılığı olabileceğine dikkat çekildi. Bu bölgelerdeki ofis projelerinin kurumsal ve prestijli firmaların istediği ofis kalifiyesini ve alan ihtiyacını gideremediği, orta ölçekli firmaların da kira fiyatlarını yüksek gördüğü ifade edilirken, "Dolayısıyla, bu bölgelerde kiralanamayan ofis açığı oluşuyor. Bu nedenle, bu bölgelerde de uygulamadan faydalanmak isteyen inşaat firmaları olabileceği söylenebilir" değerlendirilmesinde bulundu. Tamamlanmamış projelerin bu yönetmelikten daha avantajlı şekilde faydalanabileceği gibi tamamlanmış projelerin de dönüştürülmesinin söz konusu olabileceğine vurgu yapılırken, "Bu uygulamalarda inşaat maliyetinden ziyade dönüşüm maliyeti diye bir olgu ortaya çıkıyor" yorumu yapıldı.

Habere göre; Ofis olarak yapılmış bir projenin konuta dönüşümünün fizibil olmadığına vurgu yapan İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, "Ancak bu hem ofis olur hem de konut olur zihniyeti ile yapılmış, aslında yüzde 100 konut yapılmak istenmiş ancak imar planlarının zorlaması nedeniyle belli bir kısmı ofis olarak yapılmış olan projelerde bu dönüş daha kolay olacak ve onlar için bir piyango olacak" diye konuştu ve neredeyse projenin yapım maliyetinin % 30 ila 40 kadar bir harcama oluşturabileceğine ve bu sebeple verimli olmadığına dikkat çekti.

Mega kent İstanbul’da çok büyük bir ofis stoku olmadığının, büyük bir kısmının eridiğinin altını çizen sektörün ileri gelenleri; “Nitelikli ofisin konuta çevrilmesine hem gerek yok hem de çok masraflı olacağını halihazırda metrekaresi 13 bin TL’ye ofis yapılabiliyor. Ayrıca metrekare başına 3 bin ila 3500 TL para harcasın ki konuta dönüşsün. Ancak bu oran sıfırdan konuta yapmaktan daha pahalı. Henüz şu anda yapalım ya da yapmayalım diye soran olmadı ancak İstanbul’da bu yöntemle en fazla 10 bin konut kazandırılabilir" değerlendirmesinde bulundu.

İstanbul Gayrimenkul Değerleme ve Danışmanlık AŞ Kurucu ve Yönetici Ortağı Ahmet Büyükduman ise konuya dair "Ofisim var ve yılladır satamıyorum, ofis olarak satsam metrekaresi 20 bin, konut olarak satsam metrekaresi 30 bin TL edecek. Metrekaresi 5 bin TL’den dönüşürse yine 5 bin TL artıdasın. O zaman gönül rahatlığıyla yapılır" açıklamasında bulundu ve dönüştürme maliyetinden daha yüksek bir değer sağlaması durumunda konuta dönüşüm olacağını dile getirdi. Büyükduman, "Öte taraftan ofis piyasasında bir hareketlilik var gibi. Bundan dolayı ofis fiyatları da yükselince ofisi konuta dönüştürmede istekli olmayabilirler" açıklamasını yaptı.

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, boşa yapılmış yatırımların bir şekilde değerlendirilmesini olumlu bir adım şeklinde belirtti. Erdal Eren konuyla ilgili açıklamasında, "Bir şekilde ekonomiye katılmayan, bu yapıların piyasada arz sorunun yaşandığı bu dönemde, ofislerin ufak tadilatla dönüştürülmesiyle piyasaya uygun fi yata konut sunulması sağlanacak. Bu yapılacak değişim harcamaları yeniden bir konut yapmanın maliyetine çıkmayacağını düşünüyorum" dedi ve ekonomik açıdan daha uygun olacağını vurguladı.

Duman inşaat hayalinizi güvenilir temeller üzerine inşa eder

Duman inşaat konut projeleri hakkında detaylı bilgi için bize ulaşabilir yada satış ofislerimizle irtibata geçebilirsiniz