ARSA ALMAK VEYA ALMAMAK

ARSA ALMAK VEYA ALMAMAK

Duman İnşaat

Paranız var ve yatırım yapmak istiyorsunuz. Ama aklınızda sorular var. ’ Konut mu almalıyım yoksa arsa mı? Arsa kazandırır mı?’. Konut alırken iyi-kötü herkes neye dikkat etmesi gerektiğini, neyin öncelik, neyin önemli olduğunu kestirebilir. Ama arsa öyle mi? Size bu yazımızda arsa alırken nasıl araştırma yapmalı, neye odaklanmalı onlardan bahsedeceğiz.

Konut veya işyeri yatırımı ile arsa-arazi yatırımı birbirinden oldukça farklıdır. Arsa yatırımı demek sadece al-bekle demek değildir. Arsa yatırımından beklentinin ne olduğunu bilmek önemlidir. Çünkü arsa yatırımı en az 5-10 yıl hatta daha uzun vade düşünülerek yapılan yatırım olmalıdır. İlk aşama olan alınacak arsanın lokasyonu için tespit yapmak ve almak. En zor aşamadır. Değerli olan arsalar pahalı ve az. Fakat gelir sağlayan araziler altyapısı oluşturulmuş ve plansız araziler arasından arazi geliştirme yöntemleri kullanarak planlanan arazilerdir. Çok fazla ölçüt vardır. Yapılması gereken ilk iş belediyeden arsanın imar durum bilgisini almak olacaktır. Arsanın sınır bilgileri satış ile ilgili sıkıntı olup olmayacağı, hisseli bir arazi mi gibi bilgileri öğrenmek önemlidir. Üzerinden geçen yüksek gerilim hattı, sit alanı, koruma alanı, baraja kaynak olan dere kenarları tarzı araziler değer kaybeder ve yapılaşmaya engeldir. Arsanın yola cephesi ve bu cephenin uzunluğu değeri arttıran etmenlerdir. Arsayı gidip görmeden almayınız. Arazinin eğimi, yamukluğu, her bir noktası detaylı düşünülüp incelenmesi gerekir. Arsayı belirlediniz ve aldınız. İkinci aşama olarak arsayı en doğru zamana kadar bekletmek. Bu bekleme sürecinde arsa elinizde kaldığı sürece imar bilgilerini sık sık kontrol etmelisiniz. Çünkü yerel yönetimlerde imar planları her an güncellenebilir. Plansız bir arsa her an imarlı olabilir ya da tam tersi. Herhangi bir kamu alanında kalmış da olabilir. Beklemek aynı zamanda risklidir. Son aşama olarak doğru zamanda arsayı satmak. Yeterince beklediğinizi düşündüyseniz hemen pazar araştırması yapmalısınız. Sadece fiyat olarak değil. Eğer arsanız nüfusu artmış toplu konut bölgesine dâhil ise doğru zaman olabilir. Ve ya yeni yapılaşmış ve çok talep alan bölge ve bölge daha fazla genişleyemiyor ise piyasada çok az arazi kalmıştır böylece araziniz çok kıymetli olacaktır. Bölgedeki tüm yapılaşmanın bitmesini beklemek doğru zaman olabilir. Yapılaşma için arsa kalmadığında sizin arsanız çok değer kazanmış olacaktır.

Gayrimenkul nasılsa kaybettirmez düşüncesi yanlıştır. Yatırımın zamanla artmaması da aslında bir kayıptır.

Duman inşaat hayalinizi güvenilir temeller üzerine inşa eder

Duman inşaat konut projeleri hakkında detaylı bilgi için bize ulaşabilir yada satış ofislerimizle irtibata geçebilirsiniz