İNŞAATLAR YARIM KALACAK ENDİŞESİ!!!

İNŞAATLAR YARIM KALACAK ENDİŞESİ!!!

Duman İnşaat

Antalya Müteahhitler Derneği Başkanı Deniz Karataş sektör hakkında konuştu, öngörülerini paylaştı. Karataş ’a göre döviz kurunun hızlı çıkışları sebebiyle demir fiyatlarının arttığını, haliyle konut ve inşaat maliyetlerine yansımasının kaçınılmaz olacağını vurguladı. “İnşaatların yarım kalacağı bir döneme girilmesi kaçınılmaz” diye ekledi. Son 5 ayda dövizdeki ani iniş-çıkışlar sebebiyle, Türk parasının değer kaybı etkisiyle ham madde ve yatırımın büyük ölçüde etkileniyor.

Demir üreticisini etkilemeyen bir artış içerisinde olan demirin ton fiyatı 3 bin TL’yi vurdu. İnşaat sektörü tepkili. Geçen yıldan bu yana %75 arttı. Geçen yıl ton fiyatı bin 830 tl olan demire aniden yapılan zam sebebiyle müteahhitlerin bu orantısız zammın düşmesini beklerken eldeki stok demirden harcadılar. Ancak beklenen indirim gelmedi. Hem stok konut satışına hem de yeni yapılacak inşaatlara yansıyor. Müteahhitler sattığı konutu yerine koyamamaktadır.

Demir-çelik sektöründe fiyatların günlük belirlenmesine ek olarak aynı zamanda betona %15 ve çimentoya %10 zam geldi. Ramazan ayından sonra beton zamlı satılacağı belirtildi.

Demir fiyatlarındaki artışın sebebi olarak demir üreticilerinin yurt dışına yönelmesi sebep gösterildi. Demir ve çimento inşaat için temel taş olan bir ham madde. “Faiz karmaşıklığı içerisinde mücadele veren yüklenici, buna ek olarak artan demir fiyatları ile uğraşmak zorunda kalacak. Beton fiyatları da buna paralel olarak artacak. Bu artışlar mutlaka ki maliyetlere yansıyacaktır.” dedi Karataş. Maliyet artışları müteahhitleri sıkıntıya sokacağı öngörülüyor. Karataş, “"Buna iç piyasada bir takım önlemler alınması şart. En önemli adım KDV muafiyetidir. Nitekim bu iyileştirme tapu harçlarında yapıldı. İnşaatçıların alacakları vergi iadelerinden de düşülebilir. Ülkemiz inşaat sektöründe gözle görülür bir şekilde, daralma yaşanmakta. Sektörümüzde ki daralma ve maliyet artışı bizleri zora sokacaktır" diye konuştu.

Duman inşaat hayalinizi güvenilir temeller üzerine inşa eder

Duman inşaat konut projeleri hakkında detaylı bilgi için bize ulaşabilir yada satış ofislerimizle irtibata geçebilirsiniz