BEKARA EV VERMEYENLER İÇİN ŞOK EDEN KARAR!

BEKARA EV VERMEYENLER İÇİN ŞOK EDEN KARAR!

Duman İnşaat

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) bekara ev vermeyen emlakçıları ilgilendiren önemli bir karara imza attı. Milyonlarca emlakçıyı ve ev sahibini ilgilendiren bu konu için detaylar…

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), emlakçıdan kiralamak istediği evi, bekar olduğu gerekçesiyle tutamayan kişinin başvurusunu değerlendirdi. Bu kapsamda TİHEK, milyonlarca emlakçıyı ve ev sahibini ilgilendiren bir karara imza attı.

 

Bekar olan ve ev kiralamak isteyen kişi, bir ilan sitesinde görerek kiralamak istediği evin ilan açıklamasında, "Aile istenmektedir. İki kişi istenmektedir." ifadelerinin olduğunu fark etti. Bunun üzerine uygulama aracılığıyla emlakçıya mesaj atan kişi, mesajlarına cevap verilmediğine ve bu durumun medeni durumuna ilişkin ayrımcı bir muamele olduğuna dikkat çekerek, gereğinin yapılması için TİHEK'e başvuruda bulundu.

Başvuruyu inceleyen TİHEK, medeni hal temelinde ayrımcılık yasağı ihlali sebebiyle emlakçıya 1963 Türk Lirası tutarında idari para cezası verilmesine karar verdi. Ceza, 6701 sayılı Türkiye İnsan Hakları Eşitlik Kurumu Kanunu'nun 25'inci maddesi gereği uyarı cezasına çevrildi.

TİHEK'in kararında, 6701 sayılı kanunun 3'üncü maddesinde ayrımcılık temellerinin sayıldığı, bunlardan birinin de "medeni hal" olduğu, kanun gereği hiç kimseye medeni hali nedeniyle ayrımcılık yapılamayacağının hüküm altında olduğu anımsatıldı.

 

Kararda, başvuru konusu olayda yazılı görüşü sorulan emlakçının, ilanda bahsi geçen gayrimenkulün müşterisine ait olduğuna, konut sahibinin rızasıyla evin şu anda bekar ve tek yaşayan bir kadına verildiğine dikkat çektiği, firma olarak kiracıları arasında bekar/evli ayrımı yapmadıklarını dile getirdiği belirtildi.

Emlakçı tarafından evin bekar bir kadına kiralandığı iddiası karşısında, kiracının medeni halini gösterir bir kanıtın sunulmadığı ifade edilen kararda, emlakçının konutun bekara verildiği iddiasını destekleyemediği aktarıldı.

Konut sahibi tarafından da emlakçıya "bekara ev vermeme" yönünde açıkça bir ayrımcılık talimatı verildiği ile ilgili herhangi bir bilgi, belge ve emarenin olmadığı vurgulanan kararda, "Başvurana medeni hali nedeniyle taşınmaz emlakçı tarafından kiraya verilmemiş, gerekçe olarak evin bekar kişilerin kullanımına uygun olmadığı, aile kullanımına uygun olduğu hususları ifade edilmiştir" ifadeleri yer aldı.

Başvurucunun iddia ettiği ayrımcı muamele ile ilgili olarak karine oluşturan olguların emlakçı tarafından yeterli delil ve gerekçelerle çürütülemediğine de dikkat çekilen kararda, tüm bu hususlar birlikte değerlendirildiğinde, başvuranın medeni hali sebebiyle ayrımcı muameleye maruz kaldığı, dolayısıyla da eşit muamele ilkesi ile ayrımcılık yasağının ihlal edildiği kanaatinin hasıl olduğu belirtildi.

Duman inşaat hayalinizi güvenilir temeller üzerine inşa eder

Duman inşaat konut projeleri hakkında detaylı bilgi için bize ulaşabilir yada satış ofislerimizle irtibata geçebilirsiniz