KONUT ALMAK İYİ BİR YATIRIM MIDIR?

KONUT ALMAK İYİ BİR YATIRIM MIDIR?

Duman İnşaat

Ekonomik koşulların çok hızlı değiştiği şu günlerde yatırım ve tasarruf için bilinen ezberlerimiz her geçen gün bozuluyor. Elimizde tasarruf ettiğimiz parayı nasıl değerlendirmeli enflasyondan etkilenmeden nasıl koruyabilmeli sürekli düşünüyoruz. Döviz mi almalı, yoksa TL de mevduat mı olmalı, altın mı yoksa gayrimenkule mi bağlamalı karar vermeye çalışıyoruz.

Bundan üç beş yıl öncesine kadar kira geliri getiren konutun değeri durmadan artıyordu. Bu sebeple en gözde yatırım tercihi olarak konut başta geliyordu. Ama günümüz şartları değişti. Artık kira geliri ile konutun fiyatı arasındaki ilişki daha büyük önem teşkil ediyor. Merkez Bankası ‘nın bir çalışmasında 2018 yılı Türkiye konut yatırımlarının geri dönüş süresi 22 yıl civarında. 2010 yılında ise 18 yıl dolaylarındaydı. Bu süre hesaplaması yapılırken konutun değeri yıllık kira getirisine bölünerek bulunuyor. Yani kaç yıllık kira konutun değerine eşit? Ancak hesaplama yaparken konut kirasında verilen vergi göz ardı edilen bir nokta. Sonuç olarak çalışma neticesinde konutta geri dönüş süresi uzuyor. Konutun kendini amorti etmesi İstanbul için 26, Ankara için 25 ve İzmir için 24 yıl olarak hesaplandı. Merkez bankası çalışmasında diğer ülkelere de yer verdi. En uzun süre 50 yıl ile Avusturya, en kısa süre 11 yıl ile Ürdün oldu.

Bu durumda tasarruf aracı olarak konut almayı değerlendirmek isteyenlerin konut arz ve talebini, buna bağlı olarak konut fiyatlarının artıp artmayacağını çok iyi incelemeli ve ona göre karar vermelidirler.

Dolayısı ile bu dönem, konut almak mı mevduat ya da döviz mi uzun uzun hesap yapma dönemidir.

Duman inşaat hayalinizi güvenilir temeller üzerine inşa eder

Duman inşaat konut projeleri hakkında detaylı bilgi için bize ulaşabilir yada satış ofislerimizle irtibata geçebilirsiniz