LOKOMOTİF SEKTÖRÜN 2022 DEN TALEPLERİ NELERDİR?

LOKOMOTİF SEKTÖRÜN 2022 DEN TALEPLERİ NELERDİR?

Duman İnşaat

İzmir 'de meydana gelen depremin üzerinden bir yıl zaman geçti. Binaların depremde zarar görmesi ve hasarlı bina sayılarının artması ile vatandaşlar kentsel dönüşüme yoğunlaştı. Depremde anlaşıldı ki, en güvenli alan evimiz olmalıydı. Deprem değil binalar öldürüyordu. Bu sebeple deprem yönetmeliğine uygun binalar inşa edilmeli. Deprem yönetmeliğine uygun inşa edilen yapılar denetimden geçiyor. Çevre Bakanlığı ve belediyeler sıkı kurallar uyguluyor. Ancak inşaat sektöründeki maliyetlerin yüksekliği gibi bazı etkenler kentsel dönüşümün önünde engeller oluşturuyor.

Son dönemlerde inşaat malzemelerinin fiyatlarındaki fahiş artışlar müteahhitleri sıkıntıya sokuyor, bu sebepten dolayı fiyat teklifi yapılamıyor ve hatta inşaat maliyetleri öne sürülerek inşaatları durduruyorlar.

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) tarafından düzenlenen Türkiye İnşaat Sektörü Çalıştayı'nın sonuç bildirgesinde, "Stokçuluğa ve fırsatçılığa dayalı fahiş fiyat artışlarının hızla normal seviyelere düşürülmesi gerektiği" ifadelerini yer verildi. İMKON bildirgesinde ayrıca sektörel yapılanma ve sorunların çözümü amacıyla 'Müteahhitler Meslek Odası' kurulması istenirken, kamu müteahhitlerinin devam eden işlerinde fiyat farkı ve fesih kararnameleri çıkarılması, kamu ve özel sektör yüklenicilerine malzeme tedarik sorunlarından kaynaklı ek süre verilmesi, yapı müteahhitleri sınıflandırmasından kaynaklı sorunların da giderilmesi gerektiği belirtiliyor. İlaveten temel inşaat malzemelerine KDV indirimi, tapu harçları indirimi ve arsa üretim desteği gibi teşviklerin sağlanması talep ediliyor.

İnşaat sektörünün lokomotif rol üstlenmesi ve 170'ten fazla sektöre doğrudan ve dolaylı etki yapması, ekonomik potansiyel ve ülke geleceği açısından kritik öneme sahiptir. Serbest piyasa ekonomisi ve covid-19'un meydana getirdiği küresel ekonomik problemler ile döviz kurlarındaki dalgalanmalar sebebiyle sektörün geleceği öngörülemiyor. Ve yine aynı durumlar sebep gösterilerek fahiş fiyatların önünü kesmek amacıyla devletin hammaddelerde taban-tavan fiyat düzenlemesi bu açıdan önem taşıyor.

Ancak diğer yandan kentsel dönüşüm sürecinde kredi çekmeyenlere Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı tarafından kira desteği sağlanmaktadır. Bu destek, büyükşehir olan İzmir'de 1150 TL'dir. Ev kiralarındaki yükseliş nedeniyle bu destek artırılabilir.

Kira desteğinin bir miktar artışı sağlanabilirse, kentsel dönüşüme ilgi daha çok artacaktır. Dönüşüm gerçekleştiremeyen bir kentte deprem yaşandığında bunun ülkemize ve devletimize getirdiği ağır maliyetler unutulmamalıdır.

Güvenli binalar depremin riskini düşürmektedir.

Yani "önlemek ödemekten daima ucuzdur" sözü doğrulanmaktadır.

Ülkemizin deprem kuşağında yer alması nedeniyle güvenli binalarda yaşamak herkesin hakkıdır. İnşaat sektöründe yapılacak düzenlemelerle sorunlar çözüme kavuşacaktır.

Duman inşaat hayalinizi güvenilir temeller üzerine inşa eder

Duman inşaat konut projeleri hakkında detaylı bilgi için bize ulaşabilir yada satış ofislerimizle irtibata geçebilirsiniz