YENİ KDV DÜZENLEMESİ İLE NELER DEĞİŞTİ?

YENİ KDV DÜZENLEMESİ İLE NELER DEĞİŞTİ?

Duman İnşaat

 

29 Mart 2022 tarihli Resmî Gazetede yayımlanan 5359 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile “Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Karar” da, 1 Nisan 2022'den itibaren geçerli olacak şekilde değişiklikler yapıldı ve bu değişikliklerle ilgili Tebliğ Taslağı, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesinde yayınlandı. Karar ve Tebliğ taslağı kapsamındaki açıklamalar göz önünde bulundurulduğunda, konut ile arsa ve arazi teslimlerinde uygulamalar değişti. 

Aynı zamanda rezerv yapı alanı ve riskli alan şeklinde tespit edilen yerlerle riskli yapıların yer aldığı alanlarda dönüşüm projeleri kapsamında inşa edilen konutlar için KDV uygulaması şu şekilde düzenlendi: 

- net alanı 150 metrekareye kadar olan bölüm için % 1,

- bu konutlarda da 150 metrekareyi aşan bölümler için % 18. 

Konutlarla ilgili yeni tespit edilen KDV oranları 1 Nisan 2022'den itibaren geçerli sayıldı. Bu nedenle, 1 Nisan 2022'den sonra alınan yapı ruhsatlarına göre inşa edilen konutların teslimlerinde, dairenin net alanının; 

-150 metrekare veya daha küçük olması halinde % 8 KDV, 

-150 metrekareden çok olması halinde, satış tutarının 150 metrekareye kadar olan bölümü için % 8, 150 metrekareyi aşan bölüm için % 18 KDV uygulanacak. 

 

Arsa ve Arazi Teslimlerinde KDV Uygulaması:

Kararın 9 uncu maddesinde yapılan düzenleme ile halihazırda % 18 oranında KDV’ye tabi arsa ve arazi teslimlerinde KDV oranı 1 Nisan 2022 tarihinden itibaren yapılacak teslimlerde % 8 olarak uygulanacaktır.

Duman inşaat hayalinizi güvenilir temeller üzerine inşa eder

Duman inşaat konut projeleri hakkında detaylı bilgi için bize ulaşabilir yada satış ofislerimizle irtibata geçebilirsiniz