DESTEKLİ DÖNÜŞÜM

DESTEKLİ DÖNÜŞÜM

Duman İnşaat

Elazığ 'da meydana gelen depremden sonra kentsel dönüşüm çalışmaları hızlandı. Kentsel dönüşüm seferberliği ülke genelinde yayılırken devlet, belirlenen yol haritası ve eylem planı çerçevesinde 20 yılda 6.7 milyon konutu kentsel dönüşüm kapsamına alındı.
Her yıl 300 bin konut yenilenmesi hedefleniyor. İstanbul 'da ise acil 1.500  konut dönüşmesi gerekiyor. Ancak kentsel dönüşüm süreci ve masraflar vatandaşları korkutuyor. Bu sebeple evini dönüştürmek isteyen vatandaşlar için devlet kira ve yardımlarla destekler veriyor.
*Kira yardımı
Riskli alan ve yapılarda riskli olduğu belirlenmiş ve yeniden inşası için çalışma başlatıldığında devlet 18 ay boyunca kira desteği imkanı sunuyor. Eğer lokasyon bakanlık tarafından ilan edilen riskli ve rezerv yapı alanında ise bu süre 36 aya kadar çıkabiliyor. Bugüne kadar vatandaşa 687 milyon TL riskli alan kira yardımı, 3 milyar 207 milyon riskli yapı kira yardımı olmak üzere toplamda 3 milyar 894 milyon kira yardımı yapıldı.

* Faiz desteği
Kentsel dönüşüm amaçlı kredi çekenler içi faiz desteği imkanı da sağlanıyor. Ancak kira yardımı alan vatandaşlar aynı zamanda faiz desteğinden de yararlanamıyor. 16 Bankanın verdiği destek kapsamında bağımsız bölüm başına maksimum 100 bin TL kredi kullanılabiliyor. Şu ana kadar hükümet tarafından hak sahiplerinin bankalardan kullandıkları kredilere 128 milyon lira faiz desteği sağlandı.

* Taşınma Parası
Eğer vatandaş kiracı ise ev sahibi gibi 18 ay kira desteği almıyor onun yerine ev veya işyerinden ayrılmak zorunda kalan kiracıya taşınma parası ödeniyor. Bir defaya mahsus olacak şekilde ödenen taşınma parası illere göre 1430 TL-2300 TL arası değişiklik gösteriyor. . Sınırlı ayni hak sahipleri için 3 bin 575 ila 5 bin 750 lira arasında değişiklik gösteriyor.

*3 Milyar TL lik Kaynak
Ülke genelinde kentsel dönüşüm kapsamında 767 Milyon TL tutarlık kamulaştırılma yapıldı. Ek olarak TOKİ, İLBANK ve belediyelere, proje karşılığı olarak 7 milyar 946 milyon lira aktarılarak 663 milyon TL tutarında hizmet alındı. Bakanlık tarafından toplam 13 milyar 398 milyon lira bedel karşılandı.

Yardımları alabilmek için nereye, nasıl başvurmak gerekir?
Kira yardımı almak için tahliye gününden itibaren 1 yıl içerisinde başvuruda bulunmak gerekiyor. İstanbul,  İzmir  ve Bursa'da Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürlükleri'ne diğer illerde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri'ne gerekli belgeleriyle dilekçe verilmesi yeterli oluyor. Ancak ev sahibi ve kiracılar için farklı belgeler talep ediliyor. Bu belgeleri bakanlığın web sitesinde bulabilirsiniz.
 

Duman inşaat hayalinizi güvenilir temeller üzerine inşa eder

Duman inşaat konut projeleri hakkında detaylı bilgi için bize ulaşabilir yada satış ofislerimizle irtibata geçebilirsiniz