Kentsel dönüşüm hızlandı, evden depoya nakliyat dönemi başladı!

Kentsel dönüşüm hızlandı, evden depoya nakliyat dönemi başladı!

Duman İnşaat

 

Kentsel dönüşüm ‘Evden eve nakliyat' kavramını da değiştiriyor. Evi kentsel dönüşüme giren vatandaş, düşük maliyeti sebebiyle eşyaları için depo kiralamaya başladı. Depoların aylık kirası ise 4 bin TL'den başlıyor.

 

Yüksek enflasyona bağlı şekilde artan kira ve nakliye ücreti, kiracıları da konut sahibiyle uzlaşmaya zorluyor. Uzlaşmaların artış gösterdiği alanda taşınma oranları da normalin altına kadar geriledi. Bu kapsamda umduğunu bulamayan nakliyeciler de gözünü kentsel dönüşüm sebebiyle taşınmak zorunda kalanlara çevirdi. Yükselen taleple beraber yatırımlar da hızlandı. Zira vatandaşlar son zamanlarda sık sık gündeme gelen kentsel dönüşüm sebebiyle 18 ila 24 aylığına ev eşyalarını depoya vermeyi daha ekonomik buluyor. 2+1 konutların eşyaları için depoların oda fiyatları 4 bin TL'den başlarken, 3 oda 1 salon ya da 4 oda 1 salon konutların eşyaları için ise 8 bin TL'ye kadar çıkıyor. Eşyasını depoya yerleştirenler, 2. bir evi varsa oraya yerleşiyor ya da ailesinin yanına taşınıyor.

 

Yaptığı açıklamada nakliye ücretlerinin geçen yıla göre % 50 ila 60 arasında arttığını dile getiren Evden Eve Nakliyeciler Derneği Başkanı Ali Ayılmazdır, "Kent içerisinde en yakın mesafe 15 bin TL'den başlıyor, eşyanın durumuna göre ise 35 bin TL'ye kadar çıkıyor. Şehir dışında da iki seçenek var; parçalı taşıma dediğimiz sistemde başka ailelerin eşyalarıyla birleştirerek nakliye yapıyoruz. İkinci seçenekte de tek başına taşınma işlemi yapılıyor. Örnek vermek gerekirse  Ankara  üzerinden 2 oda 1 salon ya da 3 oda 1 salon bir ev eşyası taşınırsa, ücreti 45-50 bin TL'yi buluyor" dedi. Açıklamasında taleplerin şu anda sezondan dolayı stabil olduğunu dile getiren Ayılmazdır, "Geçen sene deprem dolayısıyla çok büyük bir hareketlilik oldu. Talepler bu sene normal senelerin durumuna geldi, hatta geriledi bile diyebiliriz" diye konuştu.

 

 

Habere göre şehirler arasında ise orta kesimde bir hareketliliğin söz konusu olduğunu dile getiren Ali Ayılmazdır, "Memleketine dönen insanlarda gözle görülür bir yükseliş var. Kiracılar konut sahibi ile uzlaşma yoluna gidiyor. Yeni bir konut tutmak, nakliye masrafları 100 bin TL'yi aşıyor. Bu hesabı yapan vatandaşlar da evinde kalmayı tercih ediyor" dedi.

 

Ayılmazdır, bu seneye ilişkin beklentilerini ise şöyle  sıraladı: "Kira anlaşmazlıklarından bir umudumuz yok. fakat kentsel dönüşüm nedneiyle işlerimizin hareketleneceğini düşünüyoruz. Merakla beklenen 31 Mart seçimlerinden sonra taşlar yerine oturacak. Belediye destekleri ve kendi özel çabalarıyla kentsel dönüşüm başvurularının yükseleceğini düşünüyoruz." Bu kapsamda özellikle depolama alanlarında talepte geçen sene Şubat ayından sonra % 80 bir artış yaşandığını kaydeden Ayılmazdır, 100 üyelerinin 20 bin odasının olduğunu söyledi. Açıklamasında bunların yüzde 80'nin dolu olduğunu dile getiren Ayılmazdır, geçen sene ortalama 16 bin kişinin eşyalarını depoya verdiğini dile getirdi.

Ali Ayılmazdır açıklamasında "Vatandaşların oturduğu ev eğer 18-24 aylığına kentsel dönüşüme gidiyorsa eşyalarını getirip, anahtar odalı özel depolara teslim ediyor. Aylık kira karşılığı da eşyalarını muhafaza ediyoruz.  2 oda 1 salonlar için fiyatlar 4 bin liradan başlıyor. Eşyanın durumuna göre 2 oda 1 salon ya da 4 oda 1 salon ise 8 bin TL'ye kadar çıkıyor" dedi. Eşyalarını depolamaya verenler için bir kaç seçenek bulunduğunu dile getiren Ayılmazdır, "Mega kent İstanbul'da 2. ya da 3. bir konutu varsa oraya gidiyor. Şehir dışında 2. bir konutu  varsa onu tercih ediyor. Meskeni yoksa ailelerinin yanına yerleşiyor."

 

Duman inşaat hayalinizi güvenilir temeller üzerine inşa eder

Duman inşaat konut projeleri hakkında detaylı bilgi için bize ulaşabilir yada satış ofislerimizle irtibata geçebilirsiniz