EMLAK KATILIM BANKASI:

EMLAK KATILIM BANKASI: "KONUTLAR UCUZLAYACAK!"

Duman İnşaat

Emlak Katılım Bankası Genel Müdürü Deniz Aksu hem gayrimenkul hemde bankacılık hakkında konuştu ve gayrimenkul alanında yeni modeller geliştirdiklerini belirtti.
Deniz Aksu tek bir şube ile 1 buçuk ayda toplamda 1 milyar lira para topladıklarını ve en kısa sürede 75 şubeye çıkacaklarını söyledi. Bu süre zarfında 72 ürün geliştirdiklerini ve gayrimenkulde iddalı projeleri hayat geçireceklerini belirtti.
Aksu ifade ettiği yeni model üzerinde gayrimenkulün arsa sahibi, proje geliştirici, inşaat malzemesi üreten ve satanı, konut alıcısı ve banka gibi tarafları olacağını söyledi. Bu modelde tüm tarafların hakları korunuyor olduğunu belirtti. Dünya piyasasında arsanın toplam maliyet içindeki payı %20-30 olması gerektiğini vurguladı.
Bir başka model ise, tedarik zinciri finanması gibi bir formülü gayrimenkul hayatına uyarlamak. Şuanda bankaların ticari müşterilerine uyguladığı doğrudan borçlandırma sisteminin gelişmiş hali denilebilir. Polonya 'da başarıyla uygulanan bu sistemde bankalar da fon kullandırarak kar payı elde edecek. Bankalar proje geliştiricileri ile muatap olurken proje geliştiriciler arsayı alıp bankaya gelecek ipotek edip kar ittifakı tasisini verecekler.
Gayrimenkulün alıcısı, taksitleri projenin bitmiş haline göre değil hak edişe göre ödeyerek ve inşaat malzemesi tedarikçisi de aynı paket ile fonlanarak balon fiyat engellenmesi planlanıyor. Proje geliştirici ve müteahhitlerden konutlar toplu şekilde alınması ve prekande şekilde satılması da planlara dahil durumda.
Deniz Aksu konut sektöründeki stok ertime ile ilgili ise; "Konut sektöründeki stokların eritilmesine dönük hazırlıklarımız da var. 14 geliştiricinin stokları için çalışma başlattık. Bu çerçevede varlığa dayalı sermaye piyasası araçlarını devreye sokmak için SPK’ya başvurduk. İzin çıkar çıkmaz 15 milyar liralık bir sermaye piyasası ürünü gündeme gelecek. Stoklar konusunda 14 temel kriter belirledik. Birincil koşul kat mülkiyeti tapusu olacak." şeklinde konuştu.
Aksu, dünyadan örneklerle açıkladığı bir diğer projesi ise; zekat fonu. Malezya, İngiltere ve Almanya da başrılı şekidle uygulanan zekat fonunu spk dan izin alarak kurabileceğini söyledi. Zekat fonundan oluşacak kaynağı Din Kurulu ndan alınan fetva ile yönlendirilebilir. Zekat fonu sayesinde ev alamayacak vatandaşlara konut projesi alanlarında kullanılabilir ifadelerinde bulundu.
Türkiye Emlak Katılım Bankası Genel Müdürü Deniz Aksu, Kredi Garanti Fonu (KGF) ve KOSGEB ile üzerinde çalıştıkları “sanayiciye kiralık fabrika” projesi hakkında da şu bilgiyi verdi: “10 bin metrekarelik bir fabrika binası düşünelim. Bu boyutta bir binanın yatırım maliyeti 13 milyon lirayı bulur.Yatırımcı, kredi kullanmaya kalksa yüzde 25 faiz öder. Böyle bir binayı Emlak Katılım Bankası olarak biz yaparsak, sanayici ayda 190 bin lira kira ödeyerek kullanabilir. Fabrikanın makinelerini de KOSGEB desteği ile kurabiliriz. Sanayici sadece işletme sermayesi ile o fabrikayı çalıştırmaya başlayabilir. Bina ve sabit yatırım yükü olmazsa sanayici daha çok işini büyütmeye odaklanır. İstihdam kapısı daha çok açılır.”

Duman inşaat hayalinizi güvenilir temeller üzerine inşa eder

Duman inşaat konut projeleri hakkında detaylı bilgi için bize ulaşabilir yada satış ofislerimizle irtibata geçebilirsiniz