ENERJİ KİMLİK BELGESİ ve HAKKINDAKİ TÜM DETAYLAR

ENERJİ KİMLİK BELGESİ ve HAKKINDAKİ TÜM DETAYLAR

Duman İnşaat

Enerji Performansı Yönetmeliği’ne göre, 1 Ocak 2011 tarihinden önce yapı ruhsatı alınıp yapımı tamamlanan tüm binalarda Enerji Kimlik Belgesi çıkarılmasının zorunlu olması kararı verildi. 1 Ocak 2011 'den sonra yapı ruhsatı alanalan yeni binalar ise, Enerji Kimlik Belgesi olmadan belediyelerden oturma ruhsatı alamayacak.
Enerji Kimlik Belgesi 'nin 2 Mayıs 'ta yürürlüğe girmesi beklenirken, 28 Nisan 2017 tarihinde Resmi Gazete 'de yayımlanan yönetmelik ile ertelendi. 4. kez ertelenen uygulama için yeni tarih 1 Ocak 2020 oldu.
5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve yönetmeliği gereğince binalar için zorunlu bir belge olan Enerji Kimlik Belgesinin amacı, enerji ve enerji kaynaklarının binalarda daha etkin ve verimli bir şekilde kullanılmasını, sera gazı seviyesini, yalıtım özelliklerini ve ısıtma - soğutma sitemlerinin performansı gibi bilgileri içeriyor.
EKB eski binalar için sonradan alınırken(2020), yeni binalar için tasarım aşamasındayken alınıyor. Enerji Kimlik Belgesi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yetkilendirilen firmalardan alınıyor. Belge talebinde bulunurken firmanın yetkili olup olmamasına dikkat edilmeli. EKB başvurusu için gerekli belgeler ise; mimari proje, ısı yalıtım projesi,elektrik projesi ve mekanik tesisat proje(ısıtma-soğutma havalandırma v.b.)
1 Ocak 2020 itibari ile Enerji Kimlik Belgesi alınmamış binalar alım-satım, kiralama gibi işlemler yapılamayacak. Ayrıca belgeyi edinebilmek için binaya mantolama yaptırmak zorunlu değil. Belgenin fiyatları ise metrekare bazında hesaplanıyor. Enerji Kimlik Belgesi sınıflandırmaları A'dan G'ye kadar olup, A sınıfı en verimli seviyeyi belirtirken, G sınıfı en düşük verimli seviyeyi gösteriyor. Enerji Kimlik Belgesi için eski binalarda bir sınıf zorunluluğu yoktur. Ancak yeni binalarda Enerji Kimlik Belgesi için en az C sınıfında olma zorunluluğu bulunuyor. belge alındığı günden itibaren 10 yıl geçerli ve 10 yılın sonunda yenilenmesi gerekiyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın web sayfasına giriş yapılarak Enerji kimlik belgesini sorgulama ya da doğrulama yapılabilir.

 

Duman inşaat hayalinizi güvenilir temeller üzerine inşa eder

Duman inşaat konut projeleri hakkında detaylı bilgi için bize ulaşabilir yada satış ofislerimizle irtibata geçebilirsiniz