EV SATIŞI YAPARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER NELERDİR?

EV SATIŞI YAPARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER NELERDİR?

Duman İnşaat

 

Ev satışında henüz tam güvenli bir yol yok. Ancak dikkat edilmesi gereken önemli noktalar, yapılması önerilen bazı adımlar bulunuyor.
Satılacak evin satış işlemlerinin sorunsuz gerçekleşmesi için dikkat edilmesi gereken hususlar şu şekilde:

Alıcı ile anlaşmadan önce; evin gerçek değeri belirlenmeli, evin konut kredisine uygunluğu sorgulatılmalı, tapusu üzerinde herhangi bir ipotek var ise kaldırılmalıdır. Satışı yapılacak konutun tek bir yerde değil pek çok yerde ilanı verilmelidir. Eğer arada bir emlakçı var ise hazırlanan sözleşmenin dikkatli okunması gerekiyor. Evi alıcıya bir an önce göstermek yerine ilk olarak alıcının öncelikleri ve şartları değerlendirilmeli. Alıcıya evin olumlu ve olumsuz yanları açıkça ifade edilmelidir.

Alıcı ile anlaşma yaptıktan sonra; satış konusunda anlaşılan tüm şartlar eksiksiz bir şekilde yazılı hale getirilmeli ve karşılıklı imzalanmalıdır. Eğer evde mevcut oturan bir kiracı var ise evin satışı mutlaka kiracıya bildirilmelidir. Evin emlak vergisi borcu olmadığına ve deprem sigortası olduğuna emin olun. Evin gerçek satış değeri üzerinden tapuya bildirin. Satıştan sonra değer artış kazancı vergisi hesaplayın ve mutlaka satış bedelinin alınabilmesi için para transferi yollarını tercihini seçin. Satıştan sonra ilan verdiğiniz her yerden ilanı kaldırmalı ve elektrik, su, doğalgaz gibi abonelikleri iptal ettirmelisiniz. Belediyeye satış yapıldığını bildirmeli ve İkametgâhınızı yeni adrese aldırmalısınız.

 Peki en dikkat edilmesi gereken konu olan para transferi yapılmalıdır?


Satıcıların en fazla tedirgin olduğu nokta paranın eksiksiz şekilde ödenmesidir. türlü türlü dolandırılma yöntemlerinden dolayı oluşan tedirginlik için mümkün olduğu sürece nakit kabul edilmemelidir. Çünkü ödenen para eksik ya da sahte olabilir. Üstelik parayı bankaya yatırana kadar geçen süre de oldukça güvenlikten uzak. Hesaplar arası para transferi yapılacaksa, online para transferlerinde otomatik olarak konulan bir üst limit olduğuna dair alıcıya bilgi verin. Örnek olarak, online işlemlerde  günlük para transferi limiti 15 bin TL olarak tanımlanmış olabilir. Bu sebeple sorun yaşamamak adına alıcıya uyarıda bulunun. Ayrıca paranın tamamı transfer edilmeden önce teyid amaçlı ufak bir kapora miktarını gönderilmesini talep edin. Satış işlemlerinde yanlış hesaba para transferi yapmak çok sık karşılaşılan bir hata değildir ancak bu tarz riskleri ortadan kaldırmak için tedbirli davranmakta fayda vardır. Para transferi yerine bankadan blokeli çek veya taahhüt yöntemi de kullanılabilir.
Blokeli çek yöntemi,  tüm para hesaba yatırılıyor ve karşılığında bankadan belirli bir ücret karşılığında çek alınıyor. Bu yöntemde hesaptaki para belirli bir süre örneğin bir hafta kadar blokeli olarak kalır. Çek sahibi, hesap sahibi olmadan parayı alabilir. Bu durumda satış sırasında blokeli çek alıcı tarafında satıcıya verilir ve işlem tamamlanır.
Bir başka yöntem ise, satış yapılması durumunda paranın satıcıya ödenmesine dair taahhütün bankada alıcı tarafından imzalanmasıdır. Bu yönüyle blokeli çeke benzer olan bu yöntem genellikle konut kredisi kullanılması durumunda kullanılır.

Duman inşaat hayalinizi güvenilir temeller üzerine inşa eder

Duman inşaat konut projeleri hakkında detaylı bilgi için bize ulaşabilir yada satış ofislerimizle irtibata geçebilirsiniz