FON FON FON

FON FON FON

Duman İnşaat

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak gayrimenkul sektörünün nefes alması için 'Gayrimenkul Fonu' ndan bahsetti. Bakan Albayrak bu fon için ilk adımları attı. Ziraat Portföy, geçen hafta KONUTDER üyeleriyle biraraya gelerek ilk fonu oluşturdu. Fona katılacak bankaların 3 Mayısa kadar netleşmesi bekleniyor.
İlk kurulan fonun büyüklüğü 5 milyar TL olmasıyla portföyde markalı konut ve ticari gayrimenkul olacak. Bu fon doğrultusunda başka fonların da geleceği, bankaların birleşerek ya da tek tek  inşaat şirketleriyle farklı büyüklüklerde başka fonlar da kurabileceği öngörülüyor.
Fona alınacak gayrimenkuller 'Yatırım Komitesi’ tarafından tek tek konuşarak karar verilecek ve görüşmeler onunda gelecek vaat eden ekspertiz değerlerinde yükselme beklenen konut ve ticari alanlar seçilecek. Ayrıca fon bünyesine katılacak gayrimenkullerin değer tespiti Sermaye Piyasası Kurulu 'ndan onaylı ekspertiz şirketlerince belirlenecek. Belirlenen değer üzerinen bankalar iskonto talebinde bulunabilecek ve böylece fona geçerken şu an için %10 olarak belirlenen bir kâr sağlamış olacak. Fonda; kira getirisi olan, iskanı olan, sıfır yapı, tüm belgeleri alınmış, markalı gayrimenkuller bulunurken, ikinci el konutlar yer almayacak. Fona dahil olan gayrimenkullerin kira getiri olması sebebiyle yatırımcıların dikkatini çekeceği düşünülüyor. Nitelikli bir yatırımcı hisse senedi alır gibi fondaki gayrimenkullerden pay alacak. Değerinde bulunması durumunda gayrimenkullerin satışı da sağlanabilecek. Bankalar fona alınan gayrimenkullerde tapu harcının büyük bir yük olacağını belirttiler. Bu sebeple fona alınan gayrimenkullerde tapu harcı alınmayacağına dair düzenlemenin gerekliliğini belirtiyorlar. 5 yıl sonra kapanacak olan fon da bankalara borcu olan inşaat şirketleri 4 senede gayrimenkulleri satılmaması halinde geri alabilme taahhüdünde bulundular.
Gayrimenkuller fona devredildikten sonra inşaat şirketlerinin bankaya olan borcu mahsup edilecek ve bankalarında bilançosu hafifleyecek aynı zamanda inşaat şirketlerinin nefes alacağı öngörülüyor.

 

Duman inşaat hayalinizi güvenilir temeller üzerine inşa eder

Duman inşaat konut projeleri hakkında detaylı bilgi için bize ulaşabilir yada satış ofislerimizle irtibata geçebilirsiniz