YENİ EVİM KAMPANYASI HAKKINDA HERŞEY!

YENİ EVİM KAMPANYASI HAKKINDA HERŞEY!

Duman İnşaat

   Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hayata geçirilen ‘Yeni Evim’ kampanyası için başvurular dün başladı. Konut projeleri ile ilgili bilgi almak isteyenler satış ofislerine gitti ve çağrı merkezlerinde telefonlar resmen durmadı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, ‘Yeni Konut Finansman Modeliyle Yeni Evim’ kampanyası ile ilgili olarak sosyal medya hesabından paylaşım yaptı. Bakan Kurum, konuya ilişkin açıklamasında "Hazine ve Maliye Bakanımız Nureddin Nebati ile açıkladığımız Yeni Evim kampanyamızda başvurular başladı. İlk etapta 100 bin vatandaşımızı ev sahibi yapacak kampanyaya ilişkin tüm bilgilere http://yenievimkampanyasi.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz" diye konuştu. Bakan Nureddin Nebati ise katılım bankaları dahil tüm kamu bankalarına başvuruların başladığının altını çizdi.

Kampanyadan konutu olmayanlar yararlanacak. Kırsaldaki evler, devre mülkler için de başvuru yapılabilecek. Hanede (eş ve 18 yaş altı çocuklar dahil) en az 1 tane yüzde 50 ve üzeri hisseli konut tapusu varsa veya Hisse oranına bakılmaksızın hanede birden çok hisseli konut tapusu varsa kampanyadan yararlanmak mümkün değil. 1 sene içinde konut alınacak şehirde, konut satışı yapılmamış olması gerekiyor.

1’inci (İstanbul) ve 2’nci bölgelerdeki (Ankara, İzmir, Antalya, Bursa, Mersin, Muğla) şehirlerde ev almak isteyenlerden son 1 yılda bu illerde ikamet etmiş olması şartı aranıyor. Azami hane gelir oranları 1’inci bölgede 80 bin, 2’nci bölgede 60 bin ve 3’üncü bölgede 45 bin Türk Lirası şeklinde açıklandı. Sıfır konut alanlar, belirli oranda tamamlanmış konutlar ve yeni projeden konut alımları kampanyadan faydalanabilecek. Bakanlığın bu konudaki açıklaması aşağıdaki şekildedir;

*Bitmiş konut alımı: Vatandaş, yeni evim finansman desteğinden yararlanabilir.

*Belirli oranda tamamlanmış konut alımı: Bankanın, konut tamamlanma oranını, kredilendirme için uygun bulması halinde, vatandaş, Yeni Evim Finansman Desteğinden yararlanabilir.

*Yeni projeden konut alımı: Proje sahibi konut üreticisi, banka ile Garantörlük Sözleşmesi yapar ve tüm konutları Yeni Evim Finansman Desteği kapsamında yapmayı taahhüt eder.

 

Konutlar 5 sene satılamayacak. Peşinat % 10’a inerken, vade 15 seneye kadar uzadı. İstanbul’da 5 milyon TL'ye, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Mersin ve Muğla’da 3 milyon TL'ye ve diğer kentlerde 2 milyon TL'ye kadar kredi kullanılabilecek.

2 milyon liraya kadar % 0.69, 2 ile 4 milyon lira arası için 0.79 ve 4 ile 5 milyon lira arası 0.99 faiz oranı uygulanacak. İlk 3 sene devlet katkısıyla ödeme kolaylığı sağlanacak. Aylık taksitlerin, hane gelirinin % 30’unu geçen bölümü için Hazine katkısında bulunulacak.  Hazine taksit katkısı, destek dönemi bittikten sonra, kredi vadesinin son 8 senesi içinde taksitlere eklenecek ve bu şekilde alınacak. Konut üreticisi firmadan proje bedelinin % 5’i, kredinin ilk senesi için taksit katkısı olarak peşin alınıyor.

SÜREÇ NASIL İLERLİYOR?

1-Emlak Konut Genel Müdürlüğü; TOBB, GYODER, İNDER, Konutder, İmkon ile Türkiye Müteahhitleri Birliği’ne bağlı şirketlerin projeleri ile teknik ve mali kriterleri karşılayan firmaların ürettiği büyük ve küçük ölçekli tüm konut projeleri Yeni Evim kampanyasına dahil olabilecek. Konut üreticileri kriterlere uygun yapılan konut projelerini web sitesinde ilan edecekler.

2- Konut almak isteyenler daireyi bulur ve finans kuruluşlarına başvurur.

3- Finans kuruluşu hem projenin hem de kişinin kriterlere uygunluğunu denetler. Uygun olan projeler için krediyi tahsis eder. Kişiler mevcut bankacılık teamülleri çerçevesindeki ödeme gücü kriterlerine tabi olacaktır.

 

PROJEYE DAHİL OLACAK PROJELERİN LİSTESİ VAR MI?

Henüz böyle bir liste açıklanmadı. Ancak Emlak Konut Genel Müdürlüğü’nün ürettiği projeler; GYODER, İNDER, KONUTDER, İMKON ile Türkiye Müteahhitleri Birliği’ne bağlı olan şirketlerin projeleri ve 81 ilin tamamındaki firmaların ürettiği büyük ve küçük ölçekli tüm konut projeleri; teknik ve mali kriterleri karşıladıkları takdirde bu sürece dahil olacaklar.

Sizler için oluşturduğumuz aşağıdaki listedeki linklerden, bulunduğunuz ile göre filtreleme yaparak, bu kampanyaya katılabilecek inşaat firmalarına ve projelerine ulaşabilirsiniz.

 

Emlak Konut Genel Müdürlüğü’nün ürettiği projelere bu linkten ulaşabilirsiniz. Bulunduğunuz ile göre filtreleme yaparak bulunduğunuz şehirdeki projeleri görüntüleyebilirsiniz.

https://www.emlakkonut.com.tr/tr/projeler

 

GYODER üyesi olan inşaat şirketlerine bu linkten ulaşabilirsiniz.

https://www.gyoder.org.tr/uyelerimiz

 

İNDER üyesi olan inşaat şirketlerine bu linkten ulaşabilirsiniz.

http://www.inder.org.tr/uyelerimiz-2/

 

KONUTDER üyesi olan inşaat şirketlerine bu linkten ulaşabilirsiniz. Ayrıca yakın zamanda Yeni Evim Kampanyası kapsamında üye firmalarının satıştaki projelerini internet sitelerinde ilan edecekler.

http://konutder.org.tr/uyeler

 

Türkiye Müteahhitleri Birliği üyesi olan inşaat şirketlerine bu linkten ulaşabilirsiniz.

https://www.tmb.org.tr/tr/uyeler

 

Yeni Evim Kampanyasına katılacak inşaat firmaları ve projeleri belli oldukça bunları duyurmaya devam edeceğiz.

 

Duman inşaat hayalinizi güvenilir temeller üzerine inşa eder

Duman inşaat konut projeleri hakkında detaylı bilgi için bize ulaşabilir yada satış ofislerimizle irtibata geçebilirsiniz