ÇILGIN PROJE: KANAL İSTANBUL

ÇILGIN PROJE: KANAL İSTANBUL

Duman İnşaat

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından "Çılgın Proje" olarak 2011 yılında açıklandı. Küçükçekmece gölünden başlayarak toplam 45 km ile Küçükçekmece-Avcılar-Arnavutköy- Başakşehir-Sazlıdere-Durusu hattı olarak lokasyonu belirlenen Kanal İstanbul 'un yeni Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu yayınlandı.
Kanal İstanbul nedir?
Kanal İstanbul, İstanbul'da yapılacak bir suyolu projesidir. Projenin adı, içeriği ve yeri uzun süre gizli tutulmuştu. 27 Nisan 2011 tarihinde İstanbul 'da düzenlenen bir konferansta dönemin başbakanı olan Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyuna açıklandı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından son açıklamada projenin %60 'ı 2023 'e kadar, tamamının ise 7 yılda  tamamlanması planlanıyor. Erdoğan projeyi tanıtırken , "Panama Kanalı, Süveyş Kanalı ve Yunanistan'daki Corinth Kanalı ile kıyas dahi kabul etmeyecek yüzyılın en büyük projelerinden biri için bugün kolları sıvıyoruz"  şeklinde ifadeler kullanarak projenin tamamının milli kaynaklardan karşılanacağını da eklemişti.
Kanal İstanbul projesinin çevresinde 453 milyon metrekarelik yerleşim alanı kurulacak. "Yeni Şehir",  ismiyle tanınan bu alanın 37 milyon metrekaresini Kanal İstanbul, onun dışında kalan alanlar ise; 78 milyon metrekare üzerine havaalanı, 33 milyon metrekare üzerine Ispartakule ve Bahçeşehir, 108 milyon metrekaresi yollar, 167 metrekare imar parselleri, 37 milyon metrekare ortak yeşil alanlar inşa edilecek.
45 kilometre uzunluğunda, 20.75 metre derinliğinde ve 275 milyon metreküp olan kazı çalışmaları 4 sene sürecek. Kanal üzerinde planlanan köprü geçişleri doğrultusunda kanaldan geçebilecek en büyük gemi boyutları; 275 -350 metre uzunluk, 49 metre genişlik, 17 metre su çekimi ve su seviyesinden 58 metre yükseklik olarak belirlendi. Tek yönlü işletmeye karar verilen kanal projesi içerisinde acil bağlama alanları, acil müdahale merkezleri, kanal giriş ve çıkış yapıları, gemi trafik sistemleri gibi alt ve üst yapılar, liman, lojistik merkez, yat limanı, kanal içerisinde ihtiyaç duyulan noktalarda karşıdan karşıya ulaşımı deniz yolu ile sağlayacak kıyı yapıları, tahkimat ve dolgu alanları gibi kıyı tesisleri inşa edilmesi planlanıyor.
Kanal güzergahı boyunca toplam olarak 21 takım, 44 familyaya ait 124 kuş türü tespit edildi. Raporda tespit edilen kuş türlerinden bazılarının proje alanının belli bölümlerini kışlama alanı, üreme alanı ve konaklama alanı olarak kullandığı belirtilerek “Proje faaliyetinin kuşlar üzerine olacak en büyük etkisinin habitat kaybı olacağı düşünülmektedir. Küçükçekmece Gölü, proje sahasında tür çeşitliliği bakımından en zengin alandır. Hem kışlayan türler, hem üreyen türler hem de göç sırasında konaklayan türler için çevresinde ve su gövdesinde elverişli alanlar oluşturmaktadır. Bu alanların kaybedilmesi sonucunda bazı kritik önemde türlerin üreme ve kışlama popülasyonları etkilenecektir. Bunları önlemek amacıyla Küçükçekmece Gölü’nün bir kısmının sedde ile ayrılarak mevcut hali ile korunması ve Altınşehir’deki sazlık alana benzer bir habitatın muhafaza edilen göl alanı içerisinde oluşturulması önerilmektedir” denildi.
Kanal İstanbul Projesi geçmişten bugüne 6 kez gündeme gelmiş bir proje. Osmanlı Devleti'nin hayata geçirmeyi planlandığı 3 büyük projeden biri Sapanca gölü 'nü ve Sakarya Nehrini, Marmara ve Karadenize bağlamak aynı zamanda yapay bir boğazla iki denizi birbine bağlama projesiydi. 1500 'lü yıllarda Mimar Sinan ve Nicola Parisi gibi dönemin büyük mimarlarına hazırlıklara başlanması emri verildi ancak savaşlar sebebiyle hayata geçirilemedi.

 

Duman inşaat hayalinizi güvenilir temeller üzerine inşa eder

Duman inşaat konut projeleri hakkında detaylı bilgi için bize ulaşabilir yada satış ofislerimizle irtibata geçebilirsiniz