GERİ SAYIM BAŞLADI!

GERİ SAYIM BAŞLADI!

Duman İnşaat


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan , 1 milyon 239 bin esnafa verilecek nakdi hibe ve kira desteğini içeren toplam 5 milyar TL'lik paket açıklayarak esnafı sevindirmişti. birkaç gün içerisinde resmi gazete de yayımlanacak olan genelge ile başvurular alınacak ödemelerin ocak 2021 de yapılması planlanıyor.
cumhurbaşkanının açıklaması sonrasında başvuruların nasıl ve ne zaman yapılacağı merak edilmeye başlandı. Ticaret Bakanlığı Esnaf Genel Müdürlüğü tarafından sürdürülen hazırlık çalışmaları sona erdi.
Hibe ve destekler şu şekilde:
Büyükşehirlerde 750 TL, diğer şehirlerde 500 TL kira desteği yapılacak. Ayrıca küçük esnafa ayda 1.000 TL karşılıksız nakdi destek sağlanacak.
Kimler yararlanacak?
Basit usüle tabi 806 bin 871 esnaf ile kısıtlamalar sebebiyle salgından doğrudan etkilenen 432 bin 567 esnaf (toplam 1 milyon 239 bin 438 kişi), 1.000 TL'lik destekten faydalanacak. Hibe desteklerden taksi, dolmuş ve servis işletmecisi, pazarcı, terzi, oto tamircisi, lokantacı, pastaneci, kadın ve erkek kuaförü, pansiyon, yurt, kreş ve düğün salonu işletmecisi gibi kesimler yararlanacak. Kira yardımı da ‘basit usüle tabi’ bulunan ve işyeri kirada olan esnafa verilecek.
Kimler 'basit usulde vergi mükellefi'?
Basit usulde vergiye tabi esnaf için farklı kriterler bulunuyor. Bunlardan biri yıllık hasılat olarak öne çıkıyor. Esnaf hizmet sektöründe faaliyet gösteriyor ve bu yıl için yıllık hasılatı 70 bin TL'yi geçmiyorsa, basit usüle tabi tutuluyor. Alım-satımı ve üretim işi yapan esnaf da bir yıl içinde 140 bin TL'ye kadar ürün alıp 220 bin TL'ye kadar hasılat yapıyorsa, bu esnaf da basit usulde vergilendiriliyor. Ayrıca büyükşehirdeki bu esnaflardan kirada duranların yıllık kira bedeli 11 bin TL'yi, diğer illerde ise 7 bin TL'yi geçmemeli. Özetle bu basit usulde vergilendirilen esnaf, küçük esnaftan meydana geliyor. Bu esnaf, yılda bir kez beyanname veriyor, muhtasar ve Katma Değer Vergisi (KDV) beyannamesi vermiyorlar.
Destekler ne kadar sürecek?
İlk etapta destekler 3 ay verilecek.
Toplam ödeme ne kadar?
Ayda 1 milyar 240 milyon TL, toplamda 3 milyar 718 milyon TL nakdi hibe desteği verilecek. Kira desteği de ayda 432 milyon TL'den toplamda 1 milyar 300 milyon TL yapılacak.
Geri ödeme var mı?
Destekler karşılıksız ve hibe şeklinde verilecek ve geri ödeme söz konusu olmayacak.
Başvurular nasıl olacak?
Bunun detayları yayımlanacak genelgeyle ortaya çıkacak. Fakat daha önceki nakdi destek ödemeleri PTT üzerinden gerçekleştirilmişti. 1.000 TL'lik nakdi desteğin yine bu kanal aracılığıyla gerçekleştirilmesi yüksek ihtimal dahilinde. Kira desteği için de PTT veya kamu bankalarına başvuruda bulunmak da söz konusu olabilir. Burada da basit usule tabi olunduğuna dair belge ile kira sözleşmesi gibi evraklar istenebilir. Kısıtlamalar sebebiyle Esnaf ve Sanatkarlar Bilgi Sistemi (ESBIS) üzerinden (e-Devlet şifresi girerek) veya desteği dağıtacak ilgili kurumların internet sitelerinden başvuru yapılabileceği belirtiliyor.
Başka hangi imkanlar var?
Gayrimenkul kiralarında % 10’luk (% 20’ydi) stopaj uygulaması 1 Haziran’a kadar ertelendi. İşyeri kiralamada % 8’e indirilen (yüzde 18’di) KDV oranı 1 Haziran’a kadar devam edecek. Konaklama, yolcu taşıma, yeme-içme gibi sektörlerdeki KDV indirimi de 1 Haziran’a ertelendi. Hazine taşınmazları üzerindeki turizm tesislerinden 1 yıl kira, ecrimisil gibi ödemeler alınmayacak. Bu ertelemenin sektöre katkısı 925 milyon TL'yi bulacak. Belediyelere de aldıkları kira ve ecrimisillerden indirim yapma ya da erteleme imkanı sunulacak.

Duman inşaat hayalinizi güvenilir temeller üzerine inşa eder

Duman inşaat konut projeleri hakkında detaylı bilgi için bize ulaşabilir yada satış ofislerimizle irtibata geçebilirsiniz