HAZIRLIK, ÖNLEM, DESTEK, TEŞVİK

HAZIRLIK, ÖNLEM, DESTEK, TEŞVİK

Duman İnşaat

Son dönemlerde dünyayı etkisi altına alan korona virüsten sonra olası tüm senaryolara karşı dünyanın aldığı önlemlerde göz önünde bulundurarak Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından hazırlıklar ve önlemler açıklayacağını duyurdu.
Destek bekleyen sektörler arasında inşaat, emlak, turizm, otomotiv, ticaret ilk sıralarda.
Habere göre;  Berat Albayrak başta en fazla etkilenen sektörler olmak üzere tüm sektörler için bir seri destek ve önlem uygulamaya geçirileceğini açıkladı. Önlemler için borç erteleme, SGK prim muafiyeti, kısa çalışma ödeneğinin devreye alınması, likiditeye erişimin kolaylaştırılması ve maliyetinin düşürülmesi konuları öne çıkıyor. Teşvikler ve Kısa çalışma ödeneği için 131.5 milyar TL lik kaynağı ile İşsizlik Sigortası Fonu kullanılması öngörülüyor.
Sektörel olarak baktığımızda;
İnşaat ve emlak sektörü iki yıldır zor durumdaydı. küçük bir hareketlenme olmaya başlarken koronavirüs salgını ile yüzde 9 buçuk seviyelerinde seyreden kredi faiz oranlarını çok düşürmek bile sektörü canlandırmaya yetmedi. Teşvik bekleyen sektörün başında yer alıyor.
Ciddi anlamda destek bekleyen diğer sektör ise turizm. turizm sektörü geçen yıl düzene girmeye başlamıştı. Geçen yıl elde ettiği 40 milyar dolarlık geliri bu yıl aşmak istiyordu ve 2020 de 58 milyon turist hedefi bulunuyordu. Sektörde ağırlıklı olarak yerini alan restoran  ve oteller Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu verilerine göre Ocak 2020 itibariyle kredi oran %8.87. Diğer turizm faaliyetlerinde ise bu oran %13 'e çıkıyor. Nakit akış sıkıntısı yaşayan sektör için likiditeye ulaşım oldukça önemli.
Perakende sektörüne bakıldığında ise Koronavirüs kişisel karantina odaklı bir durum olması sebebiyle perakende sektörü hızlı bir düşüşte. Beklenen bu durum için BDDK verilerine göre sektörde takibe düşen kredi oranı %7.88. İstihdamında aralık 2019 da 110 bin kişilik düşüşe sahip olan sektör de teşvik bekliyor. Turizmdeki sıkıntı perakende sektörünü de olumsuz etkiliyor.
Enerji sektörü geçen yıl barçları sebebiyle en önemli gündem maddelerinden biriydi. 47 millyar dolarlık kredi borcunun sıkıntılı olduğu belirtilmişti. Enerji sektörü BDDK’nın verilerine göre Ocak 2020 itibariyle 209.6 milyar liralık toplam kredi kullandı. 13.6 milyar liralık bölümü takibe alınan olarak belirtilmişti. Enerjide takibe düşen kredi oranı % 6.5 ile bankacılık sistemindeki %5.34’lük oranın üzerinde. Sektörün borç oranını düşürmek için teşvik beklentisi oldukça yüksek.
Otomotiv sektörü türkiye sanayisinin lokomotifi diyebiliriz. Geçen yıl hem kur dalgalanması hem de satışın azalması olumsuz etkilemişti. Takipteki kredi oranları %2.07 ile bankacılık sisteminin çok altında. Fakat ihracattaki yavaşlama oldukça dikkat çekiyor. Özellikle en büyük pazar olan Avrupa için, koronavirüs etkisi sebebiyle sektör derinden etkilenecek. Destek  ve teşvik bekliyor.
 

Duman inşaat hayalinizi güvenilir temeller üzerine inşa eder

Duman inşaat konut projeleri hakkında detaylı bilgi için bize ulaşabilir yada satış ofislerimizle irtibata geçebilirsiniz