KONUT PİYASASINA TAKİP SİSTEMİ KURULUYOR

KONUT PİYASASINA TAKİP SİSTEMİ KURULUYOR

Duman İnşaat

Türkiye 'de konut pazarında sağlık veri elde edilebilmesi, doğru arz ve doğru talep miktarlarına daha yakın rakamlar elde edebilmek amacı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bir çalışma başlattı. Konut Piyasası Takip Sistemi adlı çalışma konut pazarına ilişkin gerçek rakamlar vermesi bekleniyor. Yapılacak çalışma ile sektörün yol haritası da netleşmiş olacak. Doğru envanter ne, hangi ilçede kaç proje yapıldı, kaçı satıldı gibi oldukça önemli sorulara cevap bulunabilecek.
Peki nasıl bir yol izlenecek?
İnşaat ruhsatı ve yapı kullanma izin belgesi alınmış fakat ikamet kaydı alınmamış gayrimenkuller belirlenecek ve boş gayrimenkuller tespit edilecek. Türkiye noter birliğinden  1 Mart 2016 itibariyle kayda alınan satış vaadi sözleşmelerine ait veriler talep edilip eklenecek. Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS) ’den elde edilen veriler ile Mekânsal Adres Kayıt Sistemi (MAKS) ve Noterler Birliği’nden elde edilecek verilerin, TÜİK verileri ile karşılaştırmalı analizleri yapılarak konut stoğu istatistikleri elde edilecek.
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü arasında veri transferi sağlanacağına dair bir protokol imzalanacak ve bu sayede MAKS verilerinin ihtiyaç duyduğu zamanlarda temin etmesi sağlanacak. Gereken veri akışı sağlandıktan sonra, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından geliştirilen sistem ile, toplanan tüm veriler karşılaştırılıp analiz edilecek.
Neden böyle bir projeye ihtiyaç duyuldu? Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından Yapı İşleri Genel Müdürlüğü, Mekânsal Planlama Genel Müdürlüğü, Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü, İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, Türkiye İstatistik Kurumu, Türkiye Noterler Birliği ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği ile çeşitli görüşmeler yapıldı. Yapılan bu kurumsal görüşmeler doğrultusunda, sektörün sağlıklı herhangi bir veri kaydı tutulmamadığı görüldü. Çalışmaları devam eden Mekânsal Adres Kayıt Sistemi (MAKS), Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS) gibi sistemlere gerekli eklemeler yapılarak hem dağınık bir halde bulunan veriler bir araya getirilmesi hem de talep edilen verilere en kısa yoldan ulaşılması sağlanmış olacak.

Duman inşaat hayalinizi güvenilir temeller üzerine inşa eder

Duman inşaat konut projeleri hakkında detaylı bilgi için bize ulaşabilir yada satış ofislerimizle irtibata geçebilirsiniz