MÜJDE...

MÜJDE...

Duman İnşaat


Korona salgını tüketicilerin gelir ve gider dengelerini bozdu. Bankalar geçtiğimiz haftalarda ödeme gücü bozulan tüketicilerin konut kredisi borçlarını erteleyeceğini duyurmuştu. Netleştikten sonra kamu bankalarından tek tek müjdeli haber geldi. Kamu bankalarının başlattığı kampanyaya özel bankalardan da destek geldi.
Geçen haftalarda duyuruların yapılmasına rağmen bankalar bu hafta kullandırmaya başladı. Bankalar, öncelikli olan sektörlerdeki ticari kredilere 12 aya kadar erteleme imkanı sunuyor ve buna ek olarak bireyselde de taşıt kredisi, konut kredisi ve ihtiyaç kredisi borçları için üç, altı ve on iki aya kadar erteleme imkanı sunuyorlar. 
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK)  güzel bir hamlede bulundu. İhtiyaç kredilerinde kredilerinde 60 ay konut kredisinde ise bankalara göre 120 ile 180 aya kadar olan maksimum kredi vadesinde ertelemeye ilişkin bir istisna uyguladı. Yeni kredi çekenler ve örnek olarak 60 ay vadeye takılması sebebiyle erteleyemeyen tüketiciler için maksimum kredi vadesi üzerine erteleme vadesi eklenebilecek.
Erteleme faizini bir örnekle açıklamak gerekirse; kamu bankalarından %0.79 faiz oranı ile 100.000 TL tutarda ve 60 ay vade boyunca kredi borcu olan bir tüketici için konut kredisi erteleme hesaplama yapıldığında 6 ay ödemesiz dönem sonra tüketicinin aylık ödemeleri 1.950 TL, toplam geri ödemesi ise 128.700 TL oluyor. 
Kredi ertelemek için yüksek faiz sunan bankalar ise tepkilerle karşılaştı. Kamu bankaları tüketiciyi oldukça rahatlatmak amacıyla bir  uygulamaya giderek kredi erteleme faizlerini kredi süresince yayma kararı aldı. Konut kredisi ertelemesi yapmak isteyen tüketici için Ziraat Bankası, HalkBank ve VakıfBank, erteleme süresi boyunca hiçbir şekilde ödeme yapmayacak ve erteleme faizi kredinin geri kalanına eklenerek vadeye eşit taksitlendirilecek. Koronavirüs salgını sebebiyle ekonomik zorluk çeken tüketici, sunulan bu destek sayesinde bir miktar rahatlaması öngörülüyor.
Bazı özel bankalar tutarı yüksek olan konut kredisi taksitlerine ek fazi uygulamayacağını ve kredi faiz oranı üzerinden ertelenen ay kadar faiz uygulanacağını bildirdi.
Bazı bankalar da salgın sebebiyle oluşan tehdidi en aza indirebilmek amacıyla SMS, çağrı merkezi ya da online bankacılık üzerinden şubeye gitmeksizin kredi yapılandırma ve erteleme işlemi başlattı.
 

Duman inşaat hayalinizi güvenilir temeller üzerine inşa eder

Duman inşaat konut projeleri hakkında detaylı bilgi için bize ulaşabilir yada satış ofislerimizle irtibata geçebilirsiniz