TÜRKİYE 'DE BİR İLK

TÜRKİYE 'DE BİR İLK

Duman İnşaat

ODTÜ öğretim üyelerinin katkılarıyla düzenlenen ‘BIM ve Ötesi: İnşaat Sektöründe Dijital Dönüşüm’ sempozyumu Türkiye 'de inşaat sektöründe dijital dönüşümü ele alarak ülkemizde bir ilk gerçekleştirdiler.

Yapı Bilgi Modellemesi (BIM), bir projenin ömrü boyunca gerçekleştireceği döngüler boyunca bilgilerini biriktirme işlevini üstlenir ve yapının dijital gösteriminin üretilmesi ve yönetilmesini içerir.

Dünyanın önde gelen üniversitelerinden akademizyenler sempozyuma yoğun ilgi gösterdi. Cambridge, Carnegie Mellon ve Colorado State gibi önemli akademisyenler Amerika, Kanada, Avrupa ve Türkiye’den uzman konuşmacılar İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezinde gerçekleşen sempozyumda konuşmacı olarak buluştu.

Sempozyum; Tasarla-Uygula-Yakala-İlerle olarak 4 ana oturumda gerçekleşti. Sempozyumda kent mimarisi, altyapı, şehir planlaması ve dünyadaki örnekler paylaşıldı. Türkiye için bu alanlardaki ihtiyaçlar ve çözüm önerileri anlatıldı, robotik yaklaşımlar ve geleceğe yönelik teknolojiler görüşüldü. katılımcılar arasında konuşmacı olarak yer alan Carnegie Mellon Üniversitesi’nden Profesör Burcu Akıncı, yapı sektöründe bu teknolojik yöntemle hiçbir süprizler karşılaşılmasan sürecin ilerleyeceğini vurguladı. Şu an ki yapısal işlerde sorunlar tek tek bakılarak çözülmeye çalışılıyor. Ancak BIM teknolojisi kullanıldığında ise daha binayı yaparken sorunlar yakalanıp tespit ediliyor ve çözüm erkenden üretilebiliyor.

BIM teknolojisi ile yapının baştan sona herşeyi kontrol altında tutuluyor. Örnek olarak; BIM ile üretilen bir inşaatta asla su basmaz. Herhangi bir insan hatası olmadan üretilen yapılarda hata payı sıfıra çok yakındır. yapılan bir tespite göre; ABD’de BIM ile yapılan ve kontrol edilen inşaatlarda hem maliyet yüzde 13 düştü hem de insana bağlı hataların hiç yaşanmadığı görüldü. Katılımcılara göre ultra ileri bir teknoloji olarak nitelendiriliyor.

Prota Mühendislik Genel Müdürü Danyal Kubin, "Sempozyumun amacı Türkiye 'de bu sistemi yaymak. Türkiye ’de İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Ataköy- İkitelli, Kabataş Mahmutbey metroları BIM ile tasarlandı. Bu metrolar açıldıktan sonra hiçbir hata olmayacak. Hem daha kısa zamanda ve daha az maliyetli hem de daha ileri teknolojiyle yapılmış projeler bunlar.”

BIM teknolojisiyle deprem sonrası hasar tespiti son derece hızlı gerçekleşiyor. Bu tespit sayesinde hangi bina ne kadar riskte ve hangi binaya daha önce müdahale etmek gerekiyor bilgilerini biz veren bir sistem.

Hollanda Uygulamalı Bilimsel Araştırma Organizasyonunda (TNO) BIM Araştırmacısı Leon Van Berlo "yakın gelecekte BIM teknolojisine BIM denmeyecek. Gelecekte, tasarımcılar ve mühendisler yapıları tasarlarken maliyet, enerji ve iş sağlığı gibi birçok başlığı net verilerle daha sağlıklı dizayn edilebilecek. Hatta konut veya mülk sakinleri-sahipleri daha oturuma başlamadan yapının ne ölçüde enerji tükettiğini bilecek” diye konuştu.

Duman inşaat hayalinizi güvenilir temeller üzerine inşa eder

Duman inşaat konut projeleri hakkında detaylı bilgi için bize ulaşabilir yada satış ofislerimizle irtibata geçebilirsiniz