GÖZLER MERKEZ BANKASI 'NDA

GÖZLER MERKEZ BANKASI 'NDA

Duman İnşaat

Merkez Bankası 'nın yılın son para politikası faiz oranlarını bugün açıklayacak. Açıklanacak faiz oranları doğrudan bankaların konut kredisi faiz oranlarını etkilemesinden dolayı en kritik günler yaşanıyor.
Temmuz ayı itibatiyle son üç para politikası toplantısında Merkez Bankası toplam 1000 baz puan indirim gerçekleştirdi. Haftalık repo faizlerinin kademeli olarak %24’ten %14’e düşmesi ile likidite masraflarında ciddi düşüşler yaşanan bankalar geçtiğimiz yıl yaşanan kur krizi ile minimuma düşen krediler yeniden canlandı. Kampanyalar arka arkaya geldi. Politika faiz indirimlerinden sonra 10 banka konut kredi faiz oranlarını %1 'in altında seviyelerde seyrederken en uygun konut kredisi faizi %0.95- ihtiyaç kredisi faizleri %0,99 'a kadar indi. Taşıt kredisinde yerli üretim araçlar için kampanya ile yılın sonuna kadar %0,49 'a düştü. Bu doğrultuda vatandaşlar faizlerin daha fazla düşme olasılığına odaklandı.
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu bugün toplanıp Aralık ayı için faiz kararını açıklayacak. Hem iç hem de dış piyasada faiz indirimine kesin olarak bakılıyor. Uzmanlar enflasyon ve dengelenme süreci etkisi ile en az 150-200 baz puanlık indirim olacağı görüşünde.
Kredi Pazarı 'nın yapmış olduğu araştırmaya göre; Merkez Bankası 'nın repo faizleri indirimi beklenildiği gibi olursa konut kredi faizlerinde de düşüş bekleniyor. Bankaların likidite masrafları azalacak bu durumda faizlerin indirimin artmasını tetikleyecektir. 
Özel bankaların faiz indirimleri sonrasında cazibesini yitiren kamu bankalarının kredi faiz oranlarında yeni kampanyaların gelmesi tahmin ediliyor. 
Güncel olarak 200.000 TL tutarda 10 yıl vade için konut kredisi hesaplama yapıldığında bankalar arasında en düşük toplam geri ödeme miktarı 336.000 TL’ ye geliyor. Kredinin aylık en düşük taksitleri ise 2.800 TL oluyor. 

Duman inşaat hayalinizi güvenilir temeller üzerine inşa eder

Duman inşaat konut projeleri hakkında detaylı bilgi için bize ulaşabilir yada satış ofislerimizle irtibata geçebilirsiniz