BU YIL 33 BİN TL OLDU Resmen geri sayım başladı...

BU YIL 33 BİN TL OLDU Resmen geri sayım başladı...

Duman İnşaat

 

Hazine ve Maliye Bakanlığı kira gelirini beyan etmeyenleri mercek altına aldığını açıkladı. 81 şehirdeki tüm evler belirlenecek ve tespit edilen adreslere gidilecek. Kirasını beyan etmeyen konut sahiplerine işlem uygulanacak.

 

Milyonlarca konut sahibini ilgilendiren mesken kira gelirlerinde gelir vergisi istisnası Gelir İdaresi Başkanlığı'nın açıklamasına göre 2023 yılı için 21 bin Türk Lirası olarak açıklandı.

 

Bu şekilde konutunu kiraya veren kişiler bir sene boyunca 21 TL'nin altında kira geliri elde etmişse herhangi bir gelir vergisi ödemeyecek.

 

Habere göre; Bakanlık tarafından konuya ilişkin çalışmalar tamamlandı. Bir önceki senenin kira beyanı Mart ayında yapılacak.

 

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, konuya ilişkin bir açıklamasında "Tapu ve nüfus verilerinin incelenmesi sonucunda, kira geliri elde edebilme potansiyeline sahip yaklaşık 4,5 milyon konut analiz ediliyor; kiralık şeklinde kullanıldığı tespit edilen adreslerde fiili tespitler yapılacak" ifadelerini kulanmıştı.

 

Denetimlerde kira gelirinin vergi dışı bırakılmasının önüne geçilmesi  hedeflenirken, denetimlerde konutu olan fakat beyanname vermeyen konut sahiplerinin adresleri tespit edilecek ve bu adreslere gidilecek.

 

Bu adreslere giden denetçiler, kiracılardan gerekli bilgileri isteyecek ve bu bilgiler elektronik ortamda tutulacak .

 

Yapılacak kontrollerin ardından beyannamelerinde uyumsuzluk olan ve hiç beyanname vermeyen mükelleflere yönelik yasal işlemler başlatılacak ve eksik gösterilen bedelin bir katı ceza kesilecek.

 

Beyanname başvuruları ikametgahın bulunduğu bölgedeki vergi daireleri aracılığıyla ya da internetten gerçekleştirilebiliyor.

 

Dijital vergi dairesinin internet adresi olan https://dijital.gib.gov.tr/ üzerinden de başvuruları yapılabilir ve beyanname doldurulabilir.

 

Gelir İdaresi Başkanlığı, mesken kira gelirlerinde 2024 yılı için ise gelir vergisi istisnasını 33 bin Türk Lirası açıkladı.

Duman inşaat hayalinizi güvenilir temeller üzerine inşa eder

Duman inşaat konut projeleri hakkında detaylı bilgi için bize ulaşabilir yada satış ofislerimizle irtibata geçebilirsiniz