Ev fiyatları artık yabancılar için bile pahalı! Konut fiyatları düşecek mi?

Ev fiyatları artık yabancılar için bile pahalı! Konut fiyatları düşecek mi?

Duman İnşaat

 

İki senede ev fiyatlarının % 500’ün üzerinde yükseldiği Antalya, yabancılar için de cazibesini kaybediyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, 136 bin 946 yabancı uyruklunun yaşadığı Antalya'da son iki senede konut fiyatlarında % 551 artış yaşandı.

 

Antalya'da 120 metrekarelik bir konutun ortalama fiyatı da 3 milyon 129 bin Türk Lirası'na (yaklaşık 156 bin dolar) ulaştı.

 

Şehirde Ocak 2019'da 2 bin 346 TL olan konut metrekare fiyatı bugün 26 bin 82 Türk Lirası'na çıktı. Söz konusu rakamın Nisan 2024'te 40 bin lirayı geçeceği öngörülüyor.

Habere göre; yakın dönemde yabancıların daha fazla ilgi gösterdiği Mersin'de ise 140 metrekarelik bir evin ortalama fiyatı ise 2 milyon 108 bin lira (yaklaşık 105 bin dolar) olarak kaydedildi. Şehirde Ocak 2019'da konut metrekare fiyatı 1.668 Türk Lirası'yken bugün kentte konut metrekare fiyatları 15 bin 64 TL'ye ulaştı.

 

Emlak uzmanları Antalya'da konut fiyatlarının Avrupalı turistler için hâlâ cazibesini koruduğuna fakat savaş sebebiyle ülkelerinden ayrılan Rus ve Ukraynalı turistler için Mersin'in giderek daha fazla ön plana çıktığına dikkat çekti.

 

Gayrimenkul değerleme platformu Endeksa'nın verilerine göre, yabancılara yönelik konut satışında İstanbul'dan sonra ikinci sıraya yerleşen Antalya'daki ev fiyatlarında yaşanan artış son bir senede % 141'e ulaştı.

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Başkan Yardımcısı Dr. Mustafa Koçak, konut fiyat artışında düşüş beklemediklerine dikkat çekerek, "Son 1.5-2 yıl içerisinde konut fiyatlarında ciddi bir artış oldu. Alım gücü düştü, kredi faiz oranları yükseldi ve insanlar konut alamamaya başladı. Konut almak artık hayal oldu" açıklamasında bulundu ve bankaların da kredi musluklarını tamamen kapattığını vurguladı.

 

Koçak, söz konusu açıklamasını " Seçimden sonra eğer bir güven ortamı yaratılmazsa, piyasanın daha da çıkmaza gireceğini düşünüyorum" ifadelerini kullanarak tamamladı.

Duman inşaat hayalinizi güvenilir temeller üzerine inşa eder

Duman inşaat konut projeleri hakkında detaylı bilgi için bize ulaşabilir yada satış ofislerimizle irtibata geçebilirsiniz