HOBİ BAHÇELERİNE CEZA!

HOBİ BAHÇELERİNE CEZA!

Duman İnşaat


İzmir 'in Menderes ilçesi Türkiye 'nin seracılıkta önemli üretim havzalarından biri. Verimli tarım arazilerine kurulan hobi bahçeleri için İzmir Valiliği  para cezası verirken, mülk sahipleri tel örgülerle çevrilmiş ve üzerine prefabrik yapıları kurulan tarım alanlarını eski haline getirecek.
Habere göre; 200-500 metrekarelik parsellere bölünerek, üzerine bazı yapılar inşa edilen hobi bahçesi adı altındaki tarım alanlarının noter aracılığıyla hisse satışı yapılıyor. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ne (TMMOB) bağlı Ziraat Odası  İzmir  Şubesi Yönetim Kurulu'nun üyesi Tevfik Türk, son dönemlerde hobi bahçeleri tarımsal faaliyetlerinin yoğun olduğu yerlerde yapılmaya başladığını, fakat alanların 5403 sayılı 'Toprak Koruma Kanunu'na göre, tarımsal faaliyet dışında kullanılmaması gereken bölgeler olduğunu söyledi. Bu durum ile ilgili çiftçilerin tepkisinden sonra para cezaları uygulanmaya başlandı. Ayrıca Tevfik Türk tarım arazilerinin çok küçük parsellere bölünerek satılmasının gelecekte olumsuz sonuçlar doğuracağını vurgulayarak, 'Toprak Koruma Kanunu'na göre, buralarda 55 dekardan daha küçük alanlar yapamazsınız; fakat burada 500 metrekare, 1000 metrekare, 2 bin metrekare gibi küçük araziler oluşturuluyor. Yapılan çalışmanın yasal dayanağı yok. Bu alanları satın alanlar, hiçbir şekilde bu parsellere sahip olamıyorlar; sadece kooperatif hisselerine sahip oluyorlar" dedi.
İzmir Menderes seracılık açısından oldukça önemli bir havza. Hem yurtiçi hemde yurt dışına başta domates ve salatalık olmaz üzere birçok tarımsal ürün ihraç ediyor. Hobi bahçeleri sebebiyle bölgenin potansiyeli ciddi düşüş yaşıyor. Bu yapılar, hem imar kanununa, hem zeytincilik kanununa, hem toprak koruma kanununa hemde kooperatifçilik kanununa tamamen aykırı şekilde parsellenmekte. Bu kadar kanuna aykırı şekilde toprak parseli satın alanlar ileride mağdur olması kaçınılmaz olacaktır. Türk, "Çünkü kimse tarlanın gerçek tapusuna sahip değil sadece kooperatif hissesine sahip. Tarlanın tapularına sahip olmaları kanunen mümkün değil çünkü 'Toprak Koruma Kanunu'nda yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüğü Menderes için 55 dekar. 55 dekardan küçük arazilerde hisse sahibi olamazlar, tapu sahibi olamazlar. Mümkün değil" diye konuştu.

Vatandaşlar hobi bahçelerini şehirden uzaklaşmak ve nefes almak için değerlendiriyor. Ancak bu tür çalışmaların planlı ve kontrollü şekilde, valilik ve belediyenin denetiminde olması daha sağlıklı olacaktır. Bu şekilde ziraat mühendisi olmadan yapılan ilaçlamalar, kontrolsüz yeraltı suları kullanımı şeklinde yürütülen faaliyetler çevredeki tarım alanlarına ciddi şekilde etkilemekte ve zarar vermektedir.

Duman inşaat hayalinizi güvenilir temeller üzerine inşa eder

Duman inşaat konut projeleri hakkında detaylı bilgi için bize ulaşabilir yada satış ofislerimizle irtibata geçebilirsiniz