İKİ NEDEN!

İKİ NEDEN!

Duman İnşaat

Sektörel toplantılar, konferanslar ve organizasyonlar düzenleyen Eventuum firması bu yıl 7 ’ncisini düzenlediği İnşaat ve Konut Konferansı 15 Ocak tarihinde gerçekleştirildi. İnşaat sektörünün önde gelen birçok temsilcisinin katıldığı konferansta konut fiyatlarına zam geleceği ortak verilen bir mesaj oldu.

Düzenlenen konferansta katılımcılar arasında İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım da yerini aldı. Durbakayım 2001'den daha sert konut fiyat artışlarıyla karşılaşacağımızı ifade ederek, "2001 yılından sonra da fiyatlar birden füze gibi artmıştı. Şimdi daha da sert artacak" dedi. 

Nazmi Durbakayım, konut fiyatlarındaki artış beklentisinin nedenlerini sıraladı: "Birinci neden inşaat maliyetlerinde yüzde 60'lara varan artışların yansıtılmamış olması. İkinci neden ise yeni alınan inşaat ruhsatı sayısının yüzde 55 azalmış olması. Bu dönem biraz kafamızı dinleyip, hesaplarımızı yaptığımız bir dönem oluyor. Bugün mevduattan kazanan kesimin bu kazançları ile gayrimenkuldeki artışı yakalaması mümkün değil" dedi.

Konferans neticesinde sektör ile ilgili pek çok noktaya değinildi. 2002 yılında 3 milyon olan kiracı sayısı 6 milyona çıktığı hesaplandı. Sektörün alışmış olduğu düzenin değişmesi gerektiği çimento, demir ve teknolojinin harmanlanarak geleceğe ayak uydurmak zorunda olduğu vurgulandı. Ayrıca sektörün en büyük sorununun konut stoğu olduğu ve kredili satışların istanbul da %40, türkiye de %38 düştüğü saptandı. Üstelik maliyet artışları henüz konut fiyatlarına yansımamış olmasına rağmen. 

Bu durum kesinlikle sürdürebilir değil. Sektörün ileri gelenleri 2019 da %20 fiyat artışının kaçınılmaz olduğunu önemle vurgulandı.

Duman inşaat hayalinizi güvenilir temeller üzerine inşa eder

Duman inşaat konut projeleri hakkında detaylı bilgi için bize ulaşabilir yada satış ofislerimizle irtibata geçebilirsiniz