İMAR BARIŞI DETAYLARI

İMAR BARIŞI DETAYLARI

Duman İnşaat

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, İmar Barışı Yönetmeliği ‘ne dair merak edilen soruları düzenlemiş olduğu basın toplantısında cevapladı.

Mehmet Özhaseki, İmar barışı müracaatlarının Cuma günü başlayacağı ve son başvuru tarihi 31 Ekim 2018 olarak bildirdi. Müracaat yapıldıktan sonra 24 saat içerisinde bir SMS ile bilgilendirme mesajı geleceğini, bu mesaj doğrultusunda müracaatınız onaylandı ücretini yatırın şeklinde gelen SMS ile maliyenin belirttiği hesaba kısa mesaj geldikten sonra yatırılması gerektiğini ayrıntılı şekilde anlattı. Ücret yatırıldıktan sonra 24 saat içerisinde Yapı kayıt Belgesi aynı yerden kişiye verileceğini açıkladı.

Bakan Özhaseki böyle bir uygulamanın neden ihtiyaç olduğu sorusuna da detaylı açıklama yaptı. İmara aykırı yapıların 1950-2000 yılları arasında yapıldığı ve kanunen ağır para cezası ile beraberinde yıkım gerektiğini söyledi ancak rakam yaklaşık 13-15 milyon arası olduğunda bu yapıları yıkacak güç olmadığını zaten bunun doğru olmadığını da ekledi. Aynı zamanda vatandaş kat mülkiyetine geçemediği için mülkünün ekonomik bir değeri olmuyor. Doğalgaz, su ve elektrikten istifade edemiyor. Yapı Kayıt Belgesi tüm bu ihtiyaçlara cevap verecek nitelikte bir belge olacak. Bu sayede 15 milyona yakın yapı sahibi bu düzenlemeden faydalanacak. İstifade edemeyen Boğaziçi hattı, tarihi yarımada içerisindeki bir bölüm ve Gelibolu yarım adası olan 3 bölümü tekrar hatırlattı.

Özhaseki, müracaatların nasıl yapılacağına dair detayları da şu şekilde anlattı: “Vatandaşın kendi beyanı esas. Vatandaş e-devlet üzerinde müracaat yapabilecek. Herhangi bir yere gidip müracaat etmesine gerek yok. İnternet imkânı bulamıyorsa Ankara, İstanbul, İzmir hariç bütün illerde çevre şehircilik il müdürlüklerine müracaat yapabilecekler. Aynı şekilde tapu kadastrodan da aynı hizmeti alabilecekler. İstanbul, Ankara ve İzmir için ilçelerde birimler olacak ve vatandaşların taleplerini değerlendirecekler.”

Oran olarak konutlarda %3 ticari yapılarda %5 kanun olarak meclisten geçti. Eğer vatandaşın bir veya iki katlı gecekondu olarak tabir edilen yapıları varsa metrekareyi 600 tl ile çarparak, 7 kata kadar bir yapı varsa metrekareyi 1000 tl ile çarparak, 8’den daha yüksek katlı bir bina varsa bin 600 lirayla çarpacak, lüks villa tipi yapılar varsa bu yapı sahipleri 2 bin lirayla çarpacak. 200 liradan başlayarak 2 bin liraya kadar uzanan hatta evinin yapı değerini kendisi neyse işaretleyip bu rakamlarla çarpmış olacak şeklinde detaylı bilgilendirmede bulundu.

Duman inşaat hayalinizi güvenilir temeller üzerine inşa eder

Duman inşaat konut projeleri hakkında detaylı bilgi için bize ulaşabilir yada satış ofislerimizle irtibata geçebilirsiniz