Kiracılar gayrimenkul kiralarken, gayrimenkul sahipleri ile yıllık olarak kira sözleşmesi imzalarlar. Yapılan sözleşmede yıllık olarak zam yapılıyor. Yapılacak zammın oranına Borçlar Kanunu kapsamında yer alıyor. Kanunlar doğrultusunda ÜFE oranından daha yüksek bir zam yapılamıyor. Ancak geçen sene enflasyon oranlarının ani yükseliş sebebiyle zam oranlarının hesaplanmasında değişikliğe gidildi.
Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji Bütçe Başkanlığı tarafından hazırlanan Orta Vadeli Ekonomi Programı (2019-2021) geçtiğimiz yıl Eylül ayında açıklandı. Yeni Ekonomi Paketi gereğince kira zamları artık üretici fiyat endeksi oranlarına göre hesaplanamayacak, kira artış oranına dair üst sınır tüketici fiyat endeksi (TÜFE) oranlarına göre belirlenecek. Yapılan değişiklikler sonucunda Türk Borçlar Kanunu 'nun TÜFE 'deki 12 aylık ortalamalara göre değişim oranının esas alınmasına ilişkin hükmü kira sözleşmeleriyle akdedilmiş diğer kira sözleşmelerinin yenilenmesinde uygulanacak.
Enflasyon oranları ise her ay TÜİK tarafından açıklanıyor. TÜİK tarafından Aralık ayı oranları geçtiğimiz günlerde açıkladı. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) aylık % 0,38 arttı. Yurt içi Üretici Fiyat Endeksi bir önceki aya göre %0,08 düşüş gerçekleşti. TÜFE'de (2003=100) 2019 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre %0,38 bir önceki yılın Aralık ayına göre %11,01 ve 12 aylık ortalamalara göre %15,87 artış gerçekleşti. Yurt içi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE), 2019 yılı bir önceki aya göre %0,08 düşerken, bir önceki yılın Aralık ayına göre %6,63, bir önceki yılın aynı ayına göre %4,26 ve 12 aylık ortalamalara göre %19,68 artış gösterdi.
Bu duruma göre mal sahipleri kiracısına %15,87 oranında zam yapacak.
Bir örnekle açıklamak gerekirse; mevcut kira bedeli 1.000 TL olan bir kiracı %15,87 zam oranıyla 158 TL zam eklenerek yeni kira bedeli 1.158 TL olmuştur.
Duman inşaat konut projeleri hakkında detaylı bilgi için bize ulaşabilir yada satış ofislerimizle irtibata geçebilirsiniz