İNŞAAT SEKTÖRÜNDE BİZİ NELER BEKLİYOR?

İNŞAAT SEKTÖRÜNDE BİZİ NELER BEKLİYOR?

Duman İnşaat

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), her ay merakla beklenen inşaat ve buna bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerine ilişkin Hazır Beton Endeksi 2020 Mart Ayı Raporu 'nu yayınladı. Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) ve THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık,  inşaat sektörünün uzun soluklu bir durgunluğa hazırlandığını ifade etti.
Rapora göre hazır beton faaliyetlerinde hızlanma yaşandı. Ancak Beklenti Endeksi, endeksin uygulanmaya başlandığı son 45 ayın en düşük değeriyle sektörün güveninde ciddi bir düşüş yaşandığını gösterdi. Hazır beton, inşaat sektörünün en temel girdilerinden olup üretümünde kısa bir süre sonra stoklanmadan hızlı bir şekilde inşaatlarda kullanılır. Hazır beton ile ilgili bu endeks inşaat sektörünün büyüme hızını ortaya çıkaran en önemli göstergedir.
Her ay merakla beklenen Hazır Beton Endeksi Mart Ayı Raporu 'na göre, Güven Endeksi ciddi bir düşüte, Beklenti Endeksi, uygulanmaya başlayan 45 ayın en düşük seviyesinde, Faaliyet Endeksi nde ise hhızlanma görülmektedir. Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) ve THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, “Beton faaliyetlerindeki hızlanmanın önümüzdeki dönemde ortadan kalkacağını beklemekteyiz. Mart ayındaki hızlı beton dökümünü bayramlardan önceki sürece benzetebiliriz. Beklenti endeksimizdeki tarihi düşüş, inşaatın uzun dönemli bir durgunluğa hazırlandığını bize göstermektedir. İnşaata girdi sağlayan diğer sektörlerden farklı olarak ihracat imkânı olmayan, bu yönüyle bütünüyle iç pazar odaklı çalışmak durumunda olan, inşaattaki daralmadan ilk etkilenen sektör hazır beton sektörüdür. Sektörde 18 aydır süregelen bir geriye gidiş sonrasında, beklentilerin pozitife döndüğü anda COVID-19 salgınının ekonomik etkileri ülkemizde derin olarak hissedilmeye başlanmıştır" şeklinde raporu yorumladı. 
Merkez Bankasının hazır betin sektörünün mart ayı verilerinde göre en düşük 3. kapasite kullanım oranına sahip sektör oldu. bu konuyla ilgili Yavuz Işık, "COVID-19 salgınından ilk aşamada ve doğrudan etkilenecek imalat sanayi sektörlerinin başında yer almaktayız. Bu kapsamda nasıl ki inşaat sektörü mücbir sebep içerisinde değerlendirilmişse, ona girdi sağlayan en temel sektör olan hazır beton sektörünün de bu kapsamda değerlendirilmesi sektör için büyük önem arz etmektedir. Bu konuda sektörümüzün mücbir sebep içerisinde değerlendirilmesine dahil edilme talebimizi Hazine ve Maliye Bakanlığımıza ilettik" şeklinde konuştu.

Duman inşaat hayalinizi güvenilir temeller üzerine inşa eder

Duman inşaat konut projeleri hakkında detaylı bilgi için bize ulaşabilir yada satış ofislerimizle irtibata geçebilirsiniz