İMAR KANUNU TEKLİFİ NE DERECE ÖNEMLİ?

İMAR KANUNU TEKLİFİ NE DERECE ÖNEMLİ?

Duman İnşaat

ATO Congresium'da düzenlenen Akıllı Şehirler ve Belediyeler Kongre ve Sergisinde konuşmacı olarak yer alan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum önemli açıklamalarda bulundu. Yüksek yapılara son veren şehircilik anlayışı ile yatay mimariyi benimsediklerini belirten Bakan Kurum yeni bir kanun düzenlemesini meclise sunduklarını yasalaşması halinde şehircilikte milat olacağını duyurdu.
Kongrede, Yapı Kayıt Belgesi almış binaların yeni bir aşamaya geçildiğini ve on binlerce binanın güçlendirme çalışmalarının önünün açıldığı duyuruldu. Ada bazlı imara başlayacaklarını artık parsel bazlı planlamanın son bulacağı dile getirildi. 
Kurum, açıklamalarına şöyle devam etti: "Bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra yapılacak kaçak yapıların tapularına da şerh konulacak. Artık inşallah gecekondulaşma ve kaçak yapı kavramı ülkemizin gündeminden tamamen çıkacak ve tarih olacaktır. tüm kentsel dönüşüm alanları ve 100 bin sosyal konut projesi, akıllı mahalle konseptine göre inşa edilecek."
Bakanlığın 81 ilin valiliğine Akıllı Şehirler Strateji Belgesini gönderdiğinden bahseden Kurum, şu ifadeleri kullandı:
"Valiliklerimiz, belediyelerimizle birlikte tüm akıllı şehir uygulamalarını belirlediğimiz öncelik sırasına göre en hızlı şekilde yapacağız. Böylece yatırımların daha verimli olduğu, kaynakların israf edilmediği bir belediyeciliği hep birlikte gerçekleştireceğiz. 2023'e kadar ekonomimize yıllık en az 25-30 milyar liralık katkı sağlayacağız. Tüm bu çalışmaları yaparken, belediyelerimizi ve girişimcilerimizi de finansal olarak destekleyeceğiz. Yedi bölgemizde kuracağımız AR-GE merkezlerinde şehirlerimizin ihtiyacı olan teknolojileri geliştireceğiz. Bu merkezlerimizde geliştireceğimiz akıllı teknolojiler içerisinde 2022 yılında üretime geçecek olan yerli otomobilimiz için de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız ile gerekli olan şarj istasyonlarının altyapılarını inşa edecek, navigasyon uygulamalarını hayata geçireceğiz. Şarj istasyonlarımızı yeni yapacağımız binalara entegre edeceğiz. Tüm kentsel dönüşüm alanlarımızı ve 100 bin sosyal konut projemizi, akıllı mahalle konseptine göre inşa edeceğiz. Şu an Esenler'de yaptığımız Akıllı Şehir Projesi'nin yenilerini ülkemize kazandıracağız. Bu akıllı şehir örneklerinden birini de Kanal İstanbul'un etrafında kuracağız. Nüfusu 500 bini geçmeyecek bu yeni şehrimizi akıllı mahalle, akıllı şehir ve yatay mimari anlayışına göre inşa edeceğiz."
Şehirler için köklü bir yenilik olacak olan kanun düzenlemesini AK Parti Grubu'nun TBMM'ye sunduğunu hatırlatan Kurum, şu ifadeleri kullandı:
"Bu düzenleme yasalaştığında, şehircilik anlayışımızda yatay mimarinin esas olduğu yeni bir dönemi başlatacağız. 2012 yılında, zatıalilerinizin başlattığı kentsel dönüşüm seferberliğinde de yeni bir aşamaya geçiyoruz. Bundan böyle parsel bazlı planlama yerine ada bazlı planlama yapılacak. Kaçak yapılarla mücadelede etkin izleme süreci başlayacak. Artık gecekondulaşma ve kaçak yapı kavramları, ülkemizin gündeminden tamamen çıkacak, tarih olacak. Köylerde yapılacak olan yapılarla alakalı vatandaşlarımızın valilikten onay alma zorunluluğunu getiriyoruz. Bu düzenlemeyle yaylalarımızda ve köylerimizdeki çarpık yapılaşmaya son vereceğiz. İlaveten Yapı Kayıt Belgesi alan binalar için güçlendirme yapılabilmesinin önünü açarak on binlerce binamızı dönüşüm kapsamına alıyoruz."
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Kanal istanbul Projesi ile ilgili de bazı açıklamalarda bulundu: "Kanal İstanbul, tamamlandığında akıllı binalarıyla yenilikçi çevre ve altyapı sistemleriyle ulaşım teknolojileriyle dünyada uygulanan akıllı şehir ürün ve hizmetlerinin tamamının aynı anda, aynı şehirde uygulandığı ilk proje olacak."
 

Duman inşaat hayalinizi güvenilir temeller üzerine inşa eder

Duman inşaat konut projeleri hakkında detaylı bilgi için bize ulaşabilir yada satış ofislerimizle irtibata geçebilirsiniz