RUSLAR DEPREM DAYANIKLILIK RAPORU İSTİYOR!

RUSLAR DEPREM DAYANIKLILIK RAPORU İSTİYOR!

Duman İnşaat


Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve büyük yıkıma neden olan depremler, konut sektörünü etkiliyor. Depremlerin ardından, Rusların Türkiye’de konut alma iştahının düştüğü ifade ediliyor. Özellikle İstanbul'da Rusların konut alma iştahının daha fazla azaldığına dikkat çekiliyor. 
Antalya gibi şehirlerde nispeten daha az bir düşüş yaşansa da, Rusların da artık konut alırken deprem dayanıklılık raporu aramaya başladığı vurgulandı.
Habere göre; yabancının talebinin 400 bin dolardan sonra düştüğüne dikkat çeken Mars Investment Genel Müdürü Hakan Bucak, depremle beraber  taleplerinin ise 40-50 oranında gerilediğini belirtti. 
Yabancılar arasında da deprem hassasiyeti oluştuğunun altını çizen Hakan Bucak, şu anda yabancıların da artık alacakları binayla ilgili deprem raporu sormaya başladığını aktardı. İstanbul’da her an deprem olabilir söylentilerinin yabancıları da etkilediğine dikkat çeken Bucak, bu sebeple fay hattından uzak, az katlı villa tipi projelerin olduğu Beykoz, Sarıyer Maden gibi İstanbul’un kuzeyine doğru kaymaya başladıklarına vurgu yaptı.
Bu durumun piyasada markalı inşaat firmalarını öne çıkaracağını belirten Bucak, açıklamasında "Bundan sonraki süreçte talebi daha çok onlar alacak. Ancak buna karşın mahalle ya da ilçe müteahhitlerine olan talep azalacak. Onun için de şubat ayında yabancıya satışlarda bir düşüş bekliyoruz" ifadelerine yer verdi ve deprem sebebiyle reklam ve tanıtım çalışmalarının durdurulmasının etkili olduğunu dile getirdi. 
Rusların azalan taleplerine karşın İranlılara yapılan satışların sürdüğünü vurgulayan Bucak, "“Çünkü İran parasında ciddi bir devalüasyon başladı. Ondan ötürü İran talebinde ciddi artış gözlemledik. İranlılar Türkiye’yi çok iyi tanıdıkları için deprem konusunda Ruslar kadar hassas değiller" diye konuştu ve Rusların düşen alımlarının bir kısmını doldurmalarının söz konusu olduğunu belirtti. 

Inhouse Global Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Ergüven de, şu anda deprem gerekçesiyle Rusların konut alma kararlarını biraz daha yavaşlattığına dikkat çekerek, özellikle Rusların deprem riski sebebiyle İstanbul’da daha az alım yaptıklarını aktardı ve "Ancak Antalya’da alımlar daha iyi durumda. Karar verirken artık daha fazla soru soruyorlar.  Hangi bölge daha iyi hangi bölge daha sağlam diye. Bizde bu durumda son 5-10 yılda yapılmış, zemini daha sağlam olan ve az katlı yapıları öneriyoruz" şeklinde konuştu. 
Rusların Türkiye’de azalan konut iştahına Rusya merkezli Kommersant Gazetesi’ndeki haberde de yer verildi. Haberde deprem sebebiyle Rusların Türkiye’deki konut alma oranlarının % 40-60 arasında düştüğüne dikkat çekilirken, Rusyalı alıcıların istikametini Tayland, Karadağ (Montenegro), Endonezya ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne çevirdiğine dikkat çekildi. 

Rusya merkezli emlak satış sitesi Prian.ru temsilcisi de Türkiye'den ev alan Rusların ortalama bütçesinin 142 bin Euro olarak hesaplandığına, bu müşterilerin depremin ardından sonra bütçelerine uygun başka alternatiflere yöneldiğine dikkat çekti. Prian.ru verilerine göre, Şubat'ta Rusların Türkiye'den konut alma ya da kiralama talebi  % 60 geriledi. 

Acente yetkilileri Şubat 2023'te genelde azalma gözlediklerini, fakat bu sene talebin her zamankine kıyasla % 25-30 oranında daha fazla azaldığına dikkat çekti. 

Duman inşaat hayalinizi güvenilir temeller üzerine inşa eder

Duman inşaat konut projeleri hakkında detaylı bilgi için bize ulaşabilir yada satış ofislerimizle irtibata geçebilirsiniz