Türkiye 'de ilk defa İpotek Finansmanı Şirketi kuruluyor. İpotek finansmanı şirketine Hazine 'nin ortaklığı ile destek verilecek. Şirket konut kredisini menkulleştirip yeni kaynak yaratma fırsatı sunacak ve özellikle bankalara hizmet verecek.
Habere göre; Birleşik İpotek Finansmanı A.Ş. ünvanı ile kurulması planlanan şirkete Hazine 'nin ortak olacağıı Cumhurbaşkanı kararı ve beraberinde Resmi Gazete 'de yayımlanmasıyla yürülüğe girdi. Hazine tarafından Birleşik ipotek Finansmani A.Ş. 'ye %5 oranında iştirak edilmesi ve 500 bin lira kuruluş sermayesi aktarılması planlanıyor. Aktarımı yapılacak tutar Hazine ve Maliye Bakanlığı 'nın ödeneğinden verilecek. Hazine 'ye ait paydaşlık haklarını kullanmak, yeni paylar deralmak ve devretmek gibi yetkileri hazine ve maliye bakanı yetkili olacak ve kararları yönetecek.
Birleşik İpotek Finansmanı A.Ş. üzerinde uzun süredir çalışılıyor. Tek ortak Hazine değil, pek çok ortaklıkla oluşan bir şirket. Hazine 'nin yanı sıra Borsa İstanbul, Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği, Türkiye Sigorta Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği ile Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Birliği’nin de yüzde 5’er ortak olacağı biliniyor. Bu doğrultuda hisselerin %5 'i kamuya, %20 'si sektör birlikleri, %75 'i kamu ve özel bankalara ait olması planlanıyor. Dünyadaki örneklerinde görüldüğü gibi Türkiye 'de de ipotek finanasmanında kamu öncülüğü olacak. Esas amaç bankaların likiditesini arttırmak.
Türkiye’de özellikle alt gelir grubuna yönelik konut finansmanında etkili olacak. Finansman şirketleri dünyada yaygın olarak faaliyet yürütüyor. Türkiye sermaye piyasalarının derinleşmesi hedefi kapsamında önemli adım oluyor.
İpotek finansmanı kuruluşlarında en temel örnek ABD 'de 1938 'de kurulan %100 kamu sermayeli Fannie Mae şirketi. Seneler boyu sürekli artış trendiyle faaliyetlerini sürdürdü. zaman içerisinde ABD 'de iki kamu şirketi daha derken zamanla sayıları artan kamu sermayeli ipotek finansmanı şirketleri gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde örnekleri arttı. Malezya, 1986’da kamu – özel ortaklığıyla Cagamas hayata geçti. Hong Kong’un yüzde 100 kamu sermayeli İpotek Şirketi 1997'de çalışmalara başladı. Diğer örnekler arasında 2004 yılında yüzde 100 kamu iştiraki şeklinde hayata geçen Kore Ulusal Konut Finansmanı kuruluşu ve 2007 yılında yüzde 100 kamu iştiraki şeklinde kurulan Japonya Ulusal Konut Finansman Şirketi görülebiliyor.
İpotek finansmanı şirketlerinin finansal piyasalara yararları şu şekilde:
- Son yıllarda artan kredi/mevduat oranının azaltılarak münferit ve sistemik riskin düşürülmesi,
- İhraç edilen menkul kıymetler karşılığında edinilen kaynaklarla bankaların tekrar kredi tahsis etme olanağı,
- Kredilerin menkul kıymetleştirilmesi neticesinde ikincil piyasanın oluşmasıyla kredilerin likitleştirilmesi,
- Menkul kıymetleştirme sayesinde risk transferinin kolaylaştırılması,
- Sermaye piyasalarında işlem gören yatırım aracı sayı ve çeşidinde artış,
- Farklı risk ve getiri tercihlerine sahip yatırımcılara ürünlerin özelleştirilerek sunulabilmesi sayesinde yatırımcı sayısında artış,
- Risklerin geniş yelpazeli yatırımcı tabanına yayılmasından ötürü bankaların yasal rasyolarının olumlu etkilenmesi.
Duman inşaat konut projeleri hakkında detaylı bilgi için bize ulaşabilir yada satış ofislerimizle irtibata geçebilirsiniz