KOLON KESME!

KOLON KESME!

Duman İnşaat

Elazığda 24 Ocakta meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremde 93 bina yıkıldı ve çok fazla kişi yaşamını yitirdi, yaralandı. Bölgede yapılan hasar tespit çalışmalarında 7.319 bina ağır hasarlı, 93 bina ise yıkıldığı, 566 bina için acil yıkım kararı verildiği tespit edildi. En çok can kaybının olduğu Aykent apartmanında ise kolonların kesilmesinden dolayı yıkıldığı iddia edildi.
Habere göre; Elazığ 'da yıkılan 7 binaya soruşturma açıldı. Can kaybı olan binalarda beton örnekleri, yapı ruhsatları, plan, projeleri incelendi. Soruşturma sonuncunda ihmal ve kusur olanlar ile ilgili adli süreç balşlatılacak. Konuyla ilgili konuşan hukukçular ise kolon kesme gibi işlemlerde bulunanların bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına sebep olma suçundan 15 seneye kadar hapis cezası ile ağır ceza mahkemelerinde yargılanabileceğini belirtiyor. Ek olarak Cumhuriyet Başsavcılığı da Sürsürü Mahallesi'nde çöken Dilek Apartmanı, Mustafapaşa Mahallesi'nde yıkılan 3, Gezin kasabasında yıkılan bir, Sivrice ilçesine bağlı Çevrimtaş ve Ilıncak köylerinde 2 olmak üzere; 7 bina ile Üniversite Mahallesi'nde moloz düşmesine bağlı yaşanan ölümle ilişkin 8 ayrı soruşturma başlattı.
Yıkılan binalarda kolon kesildiğinin ispat edilmesi durumunda sorumlu kişilerin ne gibi cezalar alacağına dair hukuçular soruları cevapladı. Bu şekilde girişimde bulunan vatandaşlar için Türk Ceza Kanunu’nun 85.maddesi gereğince 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası ile bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına sebep olma suçuyla ağır ceza mahkemelerinde yargılamasına karar verilebileceğini belirtildi.
Binayı yapan müteahhit için kullanması gereken malzeme ve yerine getirmesi gerekenlerin eksikliklerinden kaynaklı yaşanacak olumsuzluktan dolayı ise; müteahhit ve yapı denetiminin kanun ve yönetmeliklere uygun inşaat yapmaması durumunda aynı suçtan yargılanacağı belirtiliyor.
30-40 sene önce yapılan binalara yönelik yıkım olması durumunda zaman aşımı sebebiyle zaman aşımının suçun işlendiği tarih esas alınır. Binaya yönelik cezai sorumlulukların gündeme gelmesinden tüm bina sahipleri birlite sorumlu olup yaptırımlar geçerli olacaktır. Ancak cezaların şahsiliği de dikkate alınacaktır.
Oturdukları evin çürük çıkması durumunda bu tarz binalarda oturanların evlerinin tahliye edebileceklerini de belirten hukukçular, tahliye sonrası bina yenileme kapsamında kira ve barınma yardımı gibi hakların gündeme gelebileceğini belirtildi.
 

Duman inşaat hayalinizi güvenilir temeller üzerine inşa eder

Duman inşaat konut projeleri hakkında detaylı bilgi için bize ulaşabilir yada satış ofislerimizle irtibata geçebilirsiniz