KONUTA ZAM MI GELİYOR?

KONUTA ZAM MI GELİYOR?

Duman İnşaat

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, inşaat maliyetlerinin %50-70 oranında arttığını ve zammın kaçınılmaz olduğunu belirtti. "Firmalar bu artışı satış fiyatlarına yansıtmadı. Ama şimdi eldeki imalat bitip sıfırdan konut üretildiğinde aynı fiyatla yola devam etme şansımız yok" sözleriyle durumu ifade etti.
Bekleyen talepler sebebiyle son iki senedir gayrimenkul sektörü zor bir dönem geçirdiği için üretim yavaşladı. Fazilerdeki düşüş ile birlikte satış artışı olsa bile yeni projeler için ruhsat alımı sayısında ciddi azalmalar mevcut.
Habere göre; TÜİK, Ocak-Aralık 2019 dönemine ait yapı ruhsat istatistikleri hakkında açıklamada bulundu. Geçen yıla göre bina sayısında %48, yüzölçümü %52, değer %44, daire sayısı %54 oranda düşüş yaşandı.
2019 yılında yapı ruhsatı verilen binaların toplam yüzölçümü 70 milyon metrekare iken 2018 'de 148 milyon, 2017 'de 287 milyonu geçmişti. 2019 yılında ruhsat verilen daire sayısı 306 bin civarında belirlenirken, 2018 'de 663 bin, 2017 'de 1 milyon 400 bin konut için ruhsat alınmıştı. En çok ruhsat verilen iller ise; İstanbul,İzmir, Muğla. İstanbul’da 5 bin 125, İzmir’de 3 bin 437, Muğla’da 3 bin 52 bina için ruhsat alındı. Diğer taraftan belediyelerce verilen yapı kullanma izin belgelerinde (iskan), bina sayısında geçen yıl 2018’e göre % 26.6, yüz ölçümü % 14.5, daire sayısı % 17.8 azalma yaşanırken, değeri %0.2 oranında arttı. 
İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, bu durumun tüketiciler için fırsat dönemi olduğunu belirtti ve “İnşaat maliyetleri yüzde 50-70 arttı. Firmalar bu artışı satış fiyatlarına yansıtmadı. Ama şimdi eldeki imalat bitip sıfırdan konut üretildiğinde aynı fiyatla yola devam etme şansımız yok. Fiyat artışı kaçınılmaz. Yılsonuna kadar yüzde 50 oranında fiyat artışı olacağını söyleyebilirim. Eğer vatandaşın konut alma düşüncesi varsa bu dönemi kaçırmamalı.” Ruhsat sayısında yaşanan düşüşün bir yönüyle de olumlu olduğunu belirten Durbakayım, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan düzenleme ile artık her önüne gelen müteahhit olamayacak. Firmalarda ciddi elenmeler göreceğiz. Tüm bunlar sektöre disiplin getirecek ve firmalar daha titiz çalışmayı öğrenecek.” şeklinde ifade etti.

Duman inşaat hayalinizi güvenilir temeller üzerine inşa eder

Duman inşaat konut projeleri hakkında detaylı bilgi için bize ulaşabilir yada satış ofislerimizle irtibata geçebilirsiniz