Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 'ın talimatıyla şehirlerde yatay mimariyi esas alan mimari sürece başlandığını ifade etti. Yatay mimari için şehirlerde yer yok ifadelerine katılmadığını belirten Bakan Kurum, şehrin içinde kalmış sanayilerin artık şehirden çıkması, taşınması gerektiğini belirterek bu görüşe katılmadığını belirtti.
İmar Kanunu'nda yapılan düzenlemeler ile birlikte "yüksek yapı" kavramının kalkacağını, tüm konut projelerini bu esaslar çerçevesinde hazırladıklarını, inşa ettiklerini, bu doğrultuda yürüttüklerini belirten Bakan Kurum, yüksek yapıya hayır vurgusunu yaptı. Yeni düzenleme ile binalardaki kat sayısı çevre binalara denk olacak şekilde belirleneceğini söyleyen Murat Kurum belediyelerin mevcut planlarda serbest olarak belirlenmiş yükseklikleri 1 Temmuz 2021'e kadar düzeltmesi gerektiğini belirtti. Belediyelerin uygulamaması halinde bedellerini resen alarak planları düzelteceğinin haberini verdi.
Kanun değişikliği sayesinde kaçak yapılaşma ile mücadele boyut değiştirdi diyebiliriz. Önceden istanbuldaki kaçak yapıya uygulanan muamele ile ardahan daki kaçak yapıya uygulanan muamele aynı iken yeni kanunlar ile bu illere göre muamele, uygulama ve uygulanan para cezası farklılık gösterecek. Köy ve yaylalara yapılacak yapılar için doğal güzelliklerin korunası amacıyla ruhsat alma zorunluluğu getirildi ancak vatandaşlardan bunun için bir bedel talep edilmediğini de bildiren Bakan Kurum, "Onlar adına süreci tamamen biz yürüteceğiz. Onlar sadece valiliklerimiz, muhtarlıklarımız kanalıyla başvuruda bulunacaklar. Biz de en azından yerleşik alanlarda yapılması gereken yapıların ne olduğunu, nasıl yapıldığını görecek, süreci işleteceğiz. Artık ada bazlı imar planları yapacağız. Parsel bazlı imar planı kesinlikle yapmayacağız. Yatay yapılaşmanın bu noktada önünü açacağız." şeklinde konuştu.
Yatay mimari için büyükşehirlerde arazinin yeterli olmadığı iddialarına da cevap veren Bakan Kurum, "Yatay mimari için şehirlerde yer yok' kısmına ben katılmıyorum. Şehrin içinde birçok çöküntü alanı var, artık şehrin içinden çıkması gereken sanayi alanlarımız var. Bu, bütün metropollerde hemen hemen mevcut. Bu alanları taşıyacağız. Biz, şehirlerde rezerv alan bulmaya hazırız, rezerv alan üretmeye hazırız. Bu alanlarda yatay yapılaşmanın önünü açacak birçok düzenlemeyi yaptık." ifadelerini ekledi.
Şehirdışına taşınan sanayi alanlarından ortaya çıkan alanlar için ranta kesinlik izin verilmeyeceğini vurgulyan Murat Kurum, imar barışı için başvuru yapanlarında binalarını güçlendirmek için başvuru yapabileceklerini bildirdi.
Duman inşaat konut projeleri hakkında detaylı bilgi için bize ulaşabilir yada satış ofislerimizle irtibata geçebilirsiniz