İZMİR’DE FAY HATLARININ RÖNTGENİ ÇEKİLECEK!

İZMİR’DE FAY HATLARININ RÖNTGENİ ÇEKİLECEK!

Duman İnşaat

Koordinatörü Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erdin Bozkurt olan ve çeşitli üniversite ve kurumlardan 62 kişilik uzman ekip ile birlikte, İzmir'de deprem üretme potansiyeli olan sismik kaynaklar araştırılmaya başlandı.

Habere göre; ODTÜ öncülüğünde Gazi, Hacettepe, İstanbul Teknik, Munzur, Çanakkale Onsekiz Mart, Cumhuriyet, Abdullah Gül, Osmangazi ve Çin Yerbilimleri üniversiteleri ile  İzmir  Yüksek Teknoloji Enstitüsü ve Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğünden (MTA) akademisyenler, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan "İzmir İli Depremsellik ve Mikrobölgelendirme Araştırma Projesi" için toplandı. Ekibe,  Ankara  Üniversitesi ve TÜBİTAK-MAM'dan uzmanlar da katıldı.

2,5 yılda tamamlanması öngörülen çalışmada İzmir’in zemin yapısı geçmiş deprem ve tsunamilerin izleri ve fayların deprem üretme potansiyellerinin değerlendirilecek. Geçen ay çalışmalar için kolları sıvayan ekip, İzmir Körfezi tabanondan karotlar alıyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Prof. Dr. Erdin Bozkurt, projenin temel amacının İzmir'in depremselliğini ortaya koymak olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu; "Projemiz kapsamında İzmir metropolünü referans alan 100 kilometre çapındaki bir dairesel alan içinde kalan tüm fayları ayrıntılı bir şekilde haritalandıracağız ve bu fayların deprem üretme potansiyellerini, eski deprem kayıtlarını, depremlerin tekrarlanma aralıklarıyla ilgili ayrıntılı çalışmalar yürüteceğiz. Bu alan içinde şimdiye kadar tanımlanmış 40'tan fazla fay var. Biz ilk çalışmalarımızda bu fay sayısının bilinenden daha fazla olduğunu gördük. Bu konuda da ayrıntılı çalışmaları yürütmekteyiz. Bu kapsamda binlerce sondaj açılacak, gerek arazide gerekse laboratuvarda yüzbinlerce deney ve test yapılacak. Bunlara ilaveten, bölgede toplum sağlığı için risk oluşturabilecek jeolojik oluşumların tespit edilmesi, toplumu ve ilgilileri bilgilendirerek gerekli önlemlerin alınmasında öncü rol üstlenmek için ayrıntılı tıbbi jeoloji çalışmalarına da başladık."

Tsunami ve deprem kayıtlarının sadece karada değil denizde de araştırıdıklarını ve gelecekte depremlerin üretebileceği tsunami modellemesi yaptıklarını bu bağlamda bu modellere ilişkin şehrin hazır hale getirilmesi gereken çalışmaları başlattıklarını belirtildi.

Çalışmanın İzmir ve çevresi için çok önemli olduğunu söyleyen Bozkurt, "Sonuçta İzmir'in sismik tehlike analizini yapacak ve dolayısıyla deprem master planına altyapı oluşturabilecek çok önemli bir çalışmayı burada gerçekleştirmeye çalışıyoruz." dedi. Projenin bir üniversitenin tek başına gerçekleştirmesinin mümkün olmadığını, bu nedenle projeye 12 üniversite ile 2 kamu kurumunun katkı koyduğunu aktaran Bozkurt, şunları söyledi:

"Ayrıca, Çin Yer Bilimleri Üniversitesinden arkadaşlar da projeye ilerleyen aşamada bizzat Türkiye'ye gelerek dahil olacak. Önümüzdeki dönemde Avrupa, Amerika ve Balkanlar'dan da bazı arkadaşları katkı koymaları için davet edeceğiz. Bu çalışmalar sonuçlandığında bölgenin geçmişteki 2500-3000 yıl ve daha öncesi dönemlere ait deprem tarihçesini ortaya koyacağız."

Duman inşaat hayalinizi güvenilir temeller üzerine inşa eder

Duman inşaat konut projeleri hakkında detaylı bilgi için bize ulaşabilir yada satış ofislerimizle irtibata geçebilirsiniz