İMAR BARIŞI SORUNLARINA ÇÖZÜMLER GELİYOR…

İMAR BARIŞI SORUNLARINA ÇÖZÜMLER GELİYOR…

Duman İnşaat

İmar barışı süreci 8 haziranda başladı, 31 ekime kadar devam edecek olan 13 milyon yapıyı ilgilendiriyor ve vatandaşlar bu süreçte bazı sorunlar yaşıyor. Bazı ufak düzenlemeler ile sorunsuz bir süreç geçirilmesi mümkün.

Belli başlı sorunlardan bazıları şu şekilde:

İlk olarak yapı kayıt belgesi alabilmek için çok malikli ve çok katlı binalarda sadece bir kişinin tüm malikler adına başvurması ve gereken harcın tamamını yatırması yeterli olduğu belirtiliyor ancak muhalif olacak bir malik çıkması durumunda sorun çözümsüz oluyor. Diğer bir sorun ise; konutlarda %3, işyerlerinde %5 ilave harç ödenmesi ayrı bir maliyet olmasından dolayı vatandaş çekingen davranıyor. Kat mülkiyetine geçebilmek için tüm kat maliklerinin onayının alınmasında yaşanan zorluklar ya da müracaatların e devlet üzerinden yapılması ve çok sayıda belge-bilgi istenmesi durumunda birçok vatandaş müracaat sürecini tamamlamaktan zorluk çekiyor.

Bu tip sorunları çözümü için öneriler sunuldu. Çok katlı veya çok malikli binalarda yapı kayıt belgesi müracaatında, malikler arasında ileride olası ihtilafları önlemek için, tüm maliklerin beyanı zorunlu olmalı veya bir kişinin başvurması halinde diğer maliklerden imza alınması zorunlu olmalı. Kat mülkiyetine geçiş için, tapu masrafları da göz önüne alınarak harçlarda binanın yapı farkına göre oransal olarak indirim yapılmalı ve şartlar ve bürokratik işlemler yumuşatılmalı. E-devlet kapısından ziyade bürolar açılmalı ve bu vasıtada müracaatlar kolaylaştırılmalı. Bu gibi kolaylaştırıcı önerilerin imar barışı sürecinde ihtiyaç olduğu görülüyor.

İmar barışı düzenlemelerinde kamu ve vatandaşın beklentileri karşılanıyor. Kamu için ciddi bir kaynak elde edilecek, vatandaş ise yıllardır kangren olmuş bu ciddi sorundan kurtulacak. İmar barışından yaklaşık 10 milyar dolar gelir bekleniyor. Bugüne kadar 2.5 milyonu aşkın başvuru yapıldı ve 133 bin yapı kayıt belgesi verildi. Bu rakamlarla 650 milyondan fazla bedel toplandı. Rakamlara göre o kadar başvuru sayısına göre sonuçlanan başvuru sayısı oldukça az olması bürokratik işlemlerin zorluğunu gösterir nitelikte.

Duman inşaat hayalinizi güvenilir temeller üzerine inşa eder

Duman inşaat konut projeleri hakkında detaylı bilgi için bize ulaşabilir yada satış ofislerimizle irtibata geçebilirsiniz