İZMİR 'DE 45 KATLI GÖKDELENE YAPI RUHSATI DAVASI

İZMİR 'DE 45 KATLI GÖKDELENE YAPI RUHSATI DAVASI

Duman İnşaat


İzmir Pasaport ilçesindeki 45 katlı ve 250 metre yükseklikteki gökdelenin yapı ruhsatı için Konak Belediyesi iptal davası açıldı.
Mimarlar Odası İzmir Şubesi 'nin karşı çıktığı gökdelen projesindeki dava süreci 2007 yılında başladı. Gökdelen projesinin onaylanabilmesi için 1/5000 'lik nazım imar planları birçok kez değiştirildi. 2018 yılında halk arasında Basmane Çukuru denilen bölgeyi de içine alacak şekilde imar planı İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yeniden onaylandı. Onaylanmasıyla Konak Belediyesi de ruhsat işlemlerini tamamladı.
Mimarlar Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı H. İbrahim Alpaslan, yapılacak gökdelenin 186 metre rakımlı Kadifekale ile yarışacak şekilde olacağını ve kabul edilemez bir durum olduğunu vurguladı. Alpaslan, "Atina'da Akropol'ün hemen yanına onu geçecek bir yapı teklif edebilir misiniz? Ya da Roma'nın Antik kalıntılarının hemen yanına yüksek yapı önerilebilir mi? Çağdaş dünyanın 19. Yüzyılda aştığı zihniyetle ne yazık ki biz hala mücadele etmek durumundayız" diye konuştu. Ayrıca Alpaslan "Toprak altında ve üstünde antik çağlardan Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine kadar çok önemli kültür varlıklarının, kent dokularının olduğu bir alanda, tarihi bölgede böylesine bir yükseklik kabul edilemez. Bunun yanı sıra kentsel altyapının da bu yoğunlukta bir yapıyı kaldırmayacağı herkes tarafından malumken, böyle bir karar kente ihanet anlamına gelmektedir" açıklamasında bulundu.
45 katlı bir kütlenin kentin kalbine saplanacağını söyleyen Alpaslan, İzmir gibi tarihi kentlerde özellikle kent merkezinde yapılaşmanın bu şekilde olmaması gerektiğinin altını çizdi.
Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı İbrahim Alpaslan ortalama yapı yüksekliğinin 8-10 kat olduğu bölgede 45 katlı bir gökdelen yapılmasının insan yoğunluğunu artırarak trafik, altyapı ve kamusal alan sorunlarını daha da artış göstereceğinin uyarısında bulundu.

Duman inşaat hayalinizi güvenilir temeller üzerine inşa eder

Duman inşaat konut projeleri hakkında detaylı bilgi için bize ulaşabilir yada satış ofislerimizle irtibata geçebilirsiniz