KONUT FİYATLARINDA SON İKİ SENEDE %286 ARTIŞ!

KONUT FİYATLARINDA SON İKİ SENEDE %286 ARTIŞ!

Duman İnşaat

Gündemden düşmeyen kur krizi ve düşmeyen enflasyon sebebiyle vatandaşların konut alabilmeleri hayal oldu. Bu sebeple konut sektörünün umudu da yabancı yatırımcılar oldu. Resmi olarak açıklanan verilere göre, hükümetin desteklediği yabancıya yapılan konut satışları son 8 yılda yaklaşık 5 kat artış gösterdi. Yabancıya gerçekleştirilen konut satışı 2022 yılının ilk iki ayında geçen senenin aynı dönemine göre %55,6 artış gösterdi ve 8 bin 777 şeklinde oldu.

2013'te yabancıya yapılan satışların toplam satışlar içerisindeki %1,1’lik payı 2022 yılının ilk iki ayında %4,7’ye çıkarken gündemden düşmeyen Rusya-Ukrayna savaşı ve Körfez ülkeleriyle düzelen ilişkilerle bu sene bu oranın % 6’yı aşması bekleniyor. Sektörün ileri gelenleri konut fiyatları arttığı için yabancılara satışı yasaklamaya hazırlanan Kanada gibi konut satışlarında bazı sınırlamalara gidilmesi gerektiğini dile getirdi.

Habere göre; iç piyasada vatandaşların alım gücünün düşmesiyle birlikte son zamanlarda konut sahibi-kiracı davalarında artış görüldü. Özellikle kira konusunda düzenleme yapılmazsa içinden çıkılamaz bir krize dönüşmesi oldukça olası. Konut savaşlarının başlandığını ve 3-5 sene içerisinde konut fiyatlarının daha da artacağı sektör temsilcileri tarafından öngörülüyor. Ayrıca ek olarak kiracıya yasal zam oranı %50 ‘leri görecek ve sektör temsilcileri geçici zam sınırlaması ve zam artışına tavan bilgisi getirilmesi önerisinde bulunuldu. Arz-talep dengesinin bozulmaması açısından yabancıya konut satışında bir sınırlama getirilmesi önemli.

Duman inşaat hayalinizi güvenilir temeller üzerine inşa eder

Duman inşaat konut projeleri hakkında detaylı bilgi için bize ulaşabilir yada satış ofislerimizle irtibata geçebilirsiniz